Gondolta volna, hogy a felmelegedés veszélyezteti a kakaótermelést?

A világon forgalmazott kakaónak mintegy fele származik Ghánából és Elefántcsontpartról, az utóbbi ország ma még az árutőzsdét is képes a maga javára befolyásolni. A jövő azonban több mint borús.

Lehet akár 2 millió tonna az idén betakarítható elefántcsontparti kakaó, az afrikai országban ez rekord mennyiségnek számít. Az időjárási feltételeken kívül ebben az is szerepet játszik, hogy a növénnyel foglalkozó helybéli gazdák érdekeltségét az elmúlt egy-két évben javították, azaz javult a termelési kedv és bővültek az ültetvények. A közeli Ghánában azonban éppen nem ilyen beavatkozás az, ami ellenkező előjelű folyamatot indított el: az állam kevesebb pénzt szánt a kakaóültetvényeken dolgozók segítésére, csökken is a betakarítható mennyiség. A kereskedés „technikája” ugyancsak Elefántcsontpart esetében bizonyul sikeresebbnek, a közelmúltban érvényre juttattak egy alkalmi exporttilalmat tartalmazó rendelkezést, mellyel sikerült hatni a piacra, ezáltal a kakaó tőzsdei határidős ügyleteire, feltornázva az árat New Yorkban is, Londonban is.  A közelmúltban egyébként egy tanulmány látott napvilágot – a Magyar Tudományos Akadémia is idézi a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ adatait -, az előrejelzés a klímaváltozásról és annak a kakaótermesztésre gyakorolt roppant kedvezőtlen hatásairól szól. Vagyis: 2050-re az éghajlat olyan mértékben megváltozik, hogy a fő kakaótermelő vidékek súlyosan veszélyeztetetté válnak. Sőt, akár már 2030-ra, egy fokos globális átlaghőmérséklet változás esetén a világ kakaótermelésének több mint felét adó Ghána és Elefántcsontpart komoly bajba kerülhet. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez