Casa Iberoamericana Kulturális Startup az Ördögkatlanon

A Casa Iberoamericana kezdeményezés eredménye, hogy a minőségi hispán és luzofón kultúrát szolgáltató pécsi művészek, intézmények és előadók idén önálló programkínálattal jelenhetnek meg a 8. Ördögkatlan Fesztiválon, Nagyharsányban. Az Aralica Panzió saját udvarházának rendelkezésre bocsátásával támogatja a civil kezdeményezést. A megvalósuló program neve így az I. Aralica Ibero Hacienda elnevezést kapta. A szakmai szervezői munkát – a pécsi civilekkel és a terület szereplőivel együttműködve – a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság vezeti.

Pécsett évtizedek óta jelen van a spanyol s a portugál nyelv és kultúra a közoktatásban, s az egyetemen is. Emellett a pécsi polgárok aktívan keresték, s keresik ma is a hispán kultúrkörhöz kapcsolható programokat, előadásokat, emellett népszerű a gasztronómia is, mely kimeríthetetlen forrása a kulináris élvezeteknek. A kezdeményezés – melynek számos előzménye valósult meg eddig is – a kínálatot és a keresletet kívánja látható módon összehozni. A láthatóság azért hangsúlyos elem, mivel számos előadás és kiállítás, tánc- és nyelvoktatási program valósult meg Pécsett az elmúlt 25 évben, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönséghez kevésbé tudott eljutni ezek híre, mivel a programok elszigetelt elemekként valósulnak meg.

Az újonnan létrejött kulturális startup kezdeményezés saját brendet hívott életre idén tavasszal Casa Iberoamericana névvel. A brend jövőjét tekintve egyben védjegy is, a helyi értékekre épülő minőségi hispán és luzofón kultúra védjegyévé kíván válni Pécsett, illetve később országosan is. A brendet – mely egyben védjegy is – a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság, illetve az általa koordinált konzorcium felügyeli, s ítéli oda azon programoknak, melyek megütik a minőségi elvárások által támasztott feltételeket. A konzorcium tagjai azok a pécsi kötődésű kulturális szereplők, írók, előadóművészek, egyetemi oktatók és civilek, akik számára az ibero-amerikai tér adja a szellemi hátteret munkásságukhoz.

A kultúrkör magyarországi jelenlétére jellemző, hogy túlzó sztereotípiák eszközként történő használatával szólítja meg a közönséget, s ezek elhagyásával a valóban eredeti, minőségi kultúra bemutatásának szándékával az érdeklődés csökken az ilyen jellegű programok iránt.

A berögzült harsány, a valóságot nem tükröző sztereotípiák elhagyása idő és energiaigényes feladatot jelent a kulturális és tudományos tér szereplőinek. Ennek egyik látványos, működő eleme az olyan rangos, kulturális eseményeken történő megjelenés, mint a tömegeket vonzó Ördögkatlan Fesztivál. A több napig tartó rendezvényen számos kultúrafogyasztóhoz jut el az üzenet, sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a minőségi, valódi irodalom, tánc, zene és gasztronómia sallangmentesen, önmagáért, önmagától is működik, sztereotípiák nélkül.

Ugyanakkor fontos feladat a közkedvelt, mindenkiben élő berögződések fájdalommentes feloldása, s eszközként történő felhasználásuk az érdeklődők, valós ismeretekkel nem rendelkezők figyelmének felkeltésekor. A programok alkalmával azonban – a kiállítások megtekintésével, az ételek elfogyasztásával – olyan minőséget, értéket tapasztalnak meg a résztvevők, melyet – a szervezők szándékainak értelmében – máskor is keresni fognak.

A fentiek értelmében széles, átfogó programcsomagot kínál a kezdeményezés az arra fogékony érdeklődőknek, a hagyományos értelemben vett fesztiválozó korosztályon kívül megszólítva a kisgyermekeket, s a családokat is. Délelőtt gyermekjátékok, gyermekdalok, azulejo-festés várja a legfiatalabbakat, melyet délután családi kvízek, elfoglaltságok váltanak fel. A kiemelt, kultúrafogyasztóknak szánt programok a késő délutáni, esti sávban valósulnak meg. A 4 nap tematikusan, egy-egy földrajzi területhez köthetően valósul meg, így lesz Spanyol Udvar, Portugál Kert, Civilek napja, valamint Karibi nap is.

 

A részletes program az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://www.ordogkatlan.hu/2015/06/i-sauska-ibero-hacienda-programok.html

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez