Újabb puccs a láthatáron Burkina Fasóban

Egyre feszültebb a helyzet Burkina Fasóban, miután az ECOWAS közvetítői és a puccsiták között folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak. A hadsereg ezért ultimátumot intézet Gilbert Diendere tábornokhoz és társaihoz, akiknek az azonnal távozását követelik, különben erőszakkal mozdítják el őket a hatalomból.

A hadsereg katonái már a fővárosban vannak és állandó készültségben állnak. A sarokba szorított puccsista tábornok, Gilbert Diendere tartózkodási helyéről azonban nincsenek információk. A tábornok, aki egy hete mozdította el a választásokat előkészítő átmeneti kormányt, csupán egy közleményt jutatott el az újságírókhoz, amiben azzal fenyegetőzött, hogy az ország egyre közelebb sodródik a totális káoszhoz és polgárháborúhoz, amit elsősorban a jelenlegi biztonsági helyzet idézhet elő.

Fejlemény azonban, hogy a puccsiták váratlanul szabadon engedték Issac Zidát, az átmeneti kormány miniszterelnökét, akit a hatalomátvétel óta tartottak fogva. Micheal Kafando átmeneti elnököt már korábban szabadon engedték, jelenleg a francia nagykövetségen tartózkodik. Erről a francia nagykövet, Gilles Thibault számolt be a Twitteren.

A jelenlegi zűrzavaros politikai krízisben nehéz eligazodni. A BBC ugyanis nemrég interjút készített a tábornokkal, aki akkor azt mondta, hogy csak abban az esetben hajlandó félreállni, ha javaslatát az ECOWAS delegációja is elfogadja, illetve megerősíti. A tábornok ugyanis azt szeretné, hogy neki és katonáinak biztosítsanak teljeskörű amnesztiát és a novemberi választásokon engedélyezzék az egy éve megbuktatott Blaise Compaore elnök jelöltjeinek az indulását az elnöki székért.

Azt tudni kell, hogy Diendere tábornok Blasie Comapore elnök egyik leghűségesebb és legszorosabb szövetségese volt. Comapore elnöksége idején pedig vezérkari főnökként tevékenykedett. A mostani puccsot azonban vélhetően a hadsereg belegyezése és tudta nélkül hajtotta végre, a hadseregtől különálló, de rendkívül jólképzett elnöki gárda katonáival.

A főváros utcái már hétfőn tele voltak emberekkel, akik már előre ünnepelték a puccsisták bukását, miután a hadsereg katonái bevonultak. A hadsereg vezetése pedig ultimátumot intézett a tábornokhoz, hogy azonnal távozzon a hatalomból, mert különben erőszakkal fogják elmozdítani onnan. Az utcai emberi azonban jelezték, hogy nem kérnek az ECOWAS közvetítőinek és a nemzetközi közösségnek a segítségéből. Azt pedig szintén sokan elutasítják, hogy a puccsisták amnesztiában részesüljenek, amit egyébként az ECOWAS ajánlott fel, ha Diendere visszaadja a hatalmat az átmeneti vezetésnek. Az emberek többsége ugyanis felelősségre vonná a puccsitákat, amiért sikerült ismét káoszba sodorni az országot a sorsdöntő és sokak által várt novemberi választások előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez