Irány a könyvtár, ha filmet akar nézni

A magyarországi kistelepülések könyvtáraiban mostantól alapellátás lesz a mozgófilm-vetítés – erről együttműködési megállapodás írt alá az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ), az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, illetve több más partnerszervezet, amelyek támogatják a közösségépítő projekt megvalósítását.

A KönyvtárMozi célja, hogy az ötezer lélekszám alatti kistelepüléseken népszerűsítsék, megismertessék és elérhetővé tegyék a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeit. Ennek köszönhetően mostantól alapszolgáltatás lesz a filmvetítés a könyvtárakban, amitől a szervezők azt remélik, hogy tovább növelhetik a könyvtárak látogatottságát és nem utolsósorban közösségépítő szerepét.

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Könyvtári Napok programsorozat is, amely 2006 óta sokféle, évente változó eseményekkel várta és várja a látogatókat. Kiemelt cél, hogy minden korosztályt megmozgasson érdekes, hasznos és minden igényt kielégítő programokkal.

DSCF0029

Ramháb Mária, az IKSZ elnöke elmondta, hogy 2015-ben 20%-kal nőtt a könyvtári programok száma, most egy hét alatt 6444 eseményre került sor, 1655 település 1943 intézményében, ami jócskán meghaladja az előző évi adatokat.  A programokhoz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csatlakoztak a legtöbben.

Az Országos Könyvtári Napok és a KönyvtárMozi legfőbb támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, amely 22. 3 millió forinttal finanszírozza a könyvtári napok lebonyolítását, emellett 100 millió forinttal járul hozzá a kistelepülések könyvtárainak eszközfejlesztéséhez, és további 10 millió forinttal támogatja a KönyvtárMozi projekt megvalósítását is – mondta Doncsev András, az NKA alelnöke.

A programokat és a KönyvtárMozi projektet a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Kecskemétifilm Kft, illetve a Dunatáj Alapítvány is segíti, támogatja.

DSCF0039

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez