Kiszorítja a nemzeti kincset az olcsó kínai?

Előnyös üzleteket kötnek mostanában egymással Kína és a közép-ázsiai államok. A kisebb-nagyobb projektek (például vasútvonal) finanszírozása ellenére van, akinek mégsem tetszik a kínai kapcsolat. A Szabad Európa Rádiónak például üzbég kézművesek panaszkodtak: kiszorítják termékeiket az olcsó kínai utánzatok.

Az Üzbegisztánból hazatérő tisztességes turista csomagjában van legalább egy tubetejka. Ez az a négyszögletes csúcsos sapka, amelyet évszázadok óta viselnek az üzbég férfiak. Ma népszerű szuvenír az egyébként népművészeti műremek. Az igazi tubetejkát három, de akár hét napig is varrhatják kézzel. Darabját 50.000-70.000 szomért (5.400-7.500 forintért) árulják a piacokon.

Újabban azonban 3.000 szomért, azaz alig 320 forintért is vehetünk tubetejkát – írja Abbasz Aszad, a kelet-üzbegisztáni Namangan egyik bloggere. A nevetségesen kicsi összegért viszont nem üzbég mestermunkát, hanem kínai utánzatot kapunk. Hasonló a helyzet az üzbég csontnyelű késekkel is.

Az egyik helyi mester, Agzamjon Uszta szerint egy szamarkandi kereskedő áll a konkurencia mögött. Saját profitját úgy növeli, hogy a hazaiaknál jóval olcsóbban, kínai (állítólag Hszinjiang tartományból való) gyártóval készítteti el a késeket és sapkákat.

Az eredeti termékeket készítő kézművesek és az azokat értékesítő kereskedők az üzbég vámrendszert hibáztatják az új helyzetért. Szerintük nem védi elég hatékonyan a hazai termékeket. Borús jövőt jósol blogbejegyzésében Abbasz Aszad is: „Ha nem változtatnak sürgősen a vámszabályokon, eredeti tubetejkát hamarosan csak múzeumban láthatunk.”

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez