Vérengzés Burundiban

A burundi fővárosban 21 fejbe lőtt, hátrakötözött kezű embert találtak szombaton, egy nappal azután, hogy fegyveresek megtámadtak három katonai létesítményt, majd a hadsereg több órányi tűzharc árán visszaverte a támadásokat.

Az államfő egyik tanácsadója a Twitteren azt írta pénteken, hogy az ellenzék Ngagara, Musaga és Mujejuru negyedekben „megpróbált megtámadni katonai táborokat, kiszabadítani bebörtönzötteket, de nem járt sikerrel. Fegyvereiket elkobozták, a helyzet normalizálódik, sok támadót megöltek vagy letartóztattak”. Gaspard Baratuza, a hadsereg szóvivője később az állami rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a katonák 12 támadóval végeztek, 20-at pedig őrizetbe vettek. Három katona is meghalt – tette hozzá.

Egy meg nem nevezett szemtanú elmondta szombaton az AP hírügynökség tudósítójának, hogy a 21 fejbe lőtt halottat Nyakabiga negyedben látta, vagyis Bujumbura egyik olyan részében, amely nincs az előző nap megnevezett három negyed között.

Burundiban az váltotta ki áprilisban az erőszakhullámot, hogy Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is indul az elnökválasztáson. Tette ezt az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodásban foglaltak ellenére, amely két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. A júliusi választást – amelyet az ellenzék bojkottált – Nkurunziza megnyerte.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez