Sztrájkolnak az orvosok, hullanak a csecsemők Zimbabwéban

Hirtelen megnövekedett a halálozások száma a dél-afrikai országban.

Január 1-jén szüntették be a munkát a zimbabwei egészségügyi dolgozók a kórházakban, mert még mindig nem kapták meg a decemberi bérüket – közölte a New Zimbabwe internetes híroldal. Az Zimbabwei Orvosok Szövetsége, az Ápolónők Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete közös közleményben jelezte, hogy tagjaik csak elmaradt bérük kifizetése után hajlandóak ismét munkába állni.

A zimbabwei állami hírcsatornák közben arról számoltak be, hogy a kormánynak sikerült megállapodnia a sztrájkolókkal. A szakszervezetek azonban ezt cáfolják, és határozottan kijelentették, hogy „ingyen nem hajlandók” munkába állni és dolgozni. Még annak ellenére sem, hogy a zimbabwei alkotmány 65. cikkelye elméletileg tiltja, hogy a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat végző közalkalmazottak, köztük az orvosok, nővérek és ápolók bármilyen okból sztrájkba lépjenek.

A helyzet tehát rendkívül súlyos a koldusszegény országban, ahol alig akad olyan orvos, aki dolgozna. Ezért nem véletlen, hogy a csecsemő- és gyermekágyi halálozások száma drasztikusan megugrott az elmúlt napokban.

Zimbabwéban egyébként nem a mostani az első eset, amikor közalkalmazottak szüntették be a munkát. Korábban a tanárok jártak el hasonlóan, akkor hetekig nem volt oktatás az iskolákban és egyetemeken. A probléma elsődleges oka a mindent behálózó korrupció és a pénzhiány. A kormánypárti politikusok ugyanis kifosztják az államkasszát, hogy fenntarthassák fényűző életvitelüket, miközben az ország lakosságának jelentős része mélyszegénységben él.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez