Az IKEA-t már nem hívhatják IKEA-nak

Legalább is Indonéziában. valaki elperelte a nevét.

2014-ben már sejteni lehetett, hogy a svéd bútoráruház-lánc meg fogja nyitni az első üzletét Indonéziában. tulajdonképpen az a furcsa, hogy addig nem törtek be Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő piacára. Egy helyi üzletember azonban jó üzletet sejtett – maga is bútorokkal foglalkozott. És bejegyeztette a cégét IKEA néven, amit egy rövidítés: Intan Khatulistiwa Esa Abad.

Az indonéz bíróság persze nem hülye, pontosan tudták, hogy ez a név m ár létezik.  Ratania Khatulistiwa, az indonéz (űl)ÖIKEA tulajdonosa azonban a helyi törvényekkel érvelt. Bár 2006-ban és 2010-ben is bejegyeztette a svéd anyacég a védjegyet Indonéziában, a helyi  áruház-nyitás elhúzódott. vagyis három évig nem használták a védjegyet, és így az az indonéz törvények alapján éppen 2014-re elévült. vagyis szabad volt az út. A bíróság pedig bejegyeztette Ratania Khatulistiwa bútormanufaktúráját.

Aztán meg is nyílt az első (svéd) IKEA  Jakarta mellett, és megindult a per. A svédek szerették volna visszaszerezni a nevüket, Ratania Khatulistiwa pedig azt szerette volna, hogy fizessenek neki a névhasználatért. És most az indonéz legfelsőbb bíróság  döntött – a kelet-jávai bíróság helyesen járt el.  A svédeknek három lehetőségük van: vagy kivonulnak (nem valószínű), vagy nevet változtatnak , vagy pedig fizetnek a szemfüles indonéznek. De őket, Indonéziában, már nem hívhatják IKEA-nak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez