Nem csak olvasmány, erkölcsi üzenet is

Három székelyudvarhelyi tanintézménynek, a Tamási Áron Gimnáziumnak, a Benedek Elek Pedagógiai Középiskolának és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumnak adományozott értékes könyvcsomagot a Magyar Nyelvőr Alapítvány.

A tanintézmények könyvtárának és a legjobb tanulóinak is jut abból a 250 kötetből, amit tegnap a magyarországi Magyar Nyelvőr Alapítvány képviselői nyújtottak át a három udvarhelyi iskola vezetőinek. A 80-80 kötetet tartalmazó adományban szépirodalmi olvasmányok, útinaplók, riportkönyvek és nyelvészeti kézikönyvek is vannak, új kiadványok és régi könyvtári könyvek, vegyesen.

Az értékes ajándékot személyesen hozta el Székelyudvarhelyre a Magyar Nyelvőr Alapítvány két képviselője, Keszi István és dr. Kiss Róbert Richárd, a kuratórium elnöke. Tőlük, és az alapítvánnyal évek óta kiváló kapcsolatban lévő, annak tevékenységét támogató Lukács László vállalkozótól, a székelyudvarhelyi Chronos Consulting cég vezetőjével vehette át tegnap délelőtt az értékes ajándékcsomagot a Benedek Elek Pedagógiai Középiskola igazgatója, Bálint Mihály.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány nevében, céljaiban és szellemiségében is továbbörökítője Magyarország első nyelvészeti tudományos folyóiratának, a Szarvas Gábor által 1872-ben alapított Magyar Nyelvőrnek. Mint ilyen, a legfőbb feladatának és egyben küldetésének tekinti a magyar nyelv ápolását, megőrzését, művelését, kutatását, erkölcsileg és anyagilag is támogat minden olyan anyaországi és határon túli kezdeményezést, amely ezeket a törekvéseket és célokat szolgálja. Az alapítvány kuratóriuma 2014-ben hozta létre és adta át első alkalommal Marosvásárhelyen az arra érdemes nyelvművelőknek a Magyar Nyelvőr Díját – mutatták be az alapítványt az adományozók.

Minden ajándékot nagy-nagy szeretettel fogadunk. Úgy érezzük, hogy túl a könyvek anyagi értékén, ennek az adománynak számunkra erkölcsi üzenete van. Mindig jó arra gondolnunk, hogy van egy támaszunk, s ha a talaj itt kiszalad alólunk, akkor is van egy biztos pontunk, amire támaszkodhatunk – méltatta az ajándékot Bálint Mihály igazgató.

Hozzátette, hogy székelyudvarhelyi tanítóképző, amelynek padjaiban fennállása, 1927 óta már több mint 6000 magyar pedagógus nevelkedett, soha nem tévesztette szem elől Széchenyi által megfogalmazott „nyelvében él a nemzet” kijelentés igazát. lényegét.

Az átadón elhangzott: a Magyar Nyelvőr Alapítvány kuratóriuma szívesen vár javaslatokat arra vonatkozóan, hogy kik azok a székelyudvarhelyi anyanyelvápolók, akik érdemesek az idén harmadik alkalommal kiosztandó Magyar Nyelvőr Díjra.

Forrás: harigatanepe.eu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez