Szívszorító orosz koncert Palmüra romjain – videó

Emlékeznek még Alekszandr Prohorovra? Ő volt az az orosz katona, aki saját maga ellen rendelt el légicsapást márciusban, miután észrevette, hogy bekerítették az Iszlám Állam harcosai Palmüránál. Az ő tiszteletére adtak koncertet szentpétervári művészek a felszabadított város ókori romjain.

Johann Sebastian Bach, Szergej Prokofjev és Rogyion Scsedrin műveiből játszott a szentpétervári Marinszkij Színház Szimfonikus Zenekara Palmüra ókori amfiteátrumában.

A helyszínt a történelemkönyvekből és az elmúlt időszak híradásaiból ismerjük. Az Iszlám Állam tavaly májusban foglalta el a szíriai várost. A világot sokkolta a hír, hogy a terroristák két kétezer éves templomot, egy diadalívet és toronysírokat semmisítettek meg, és kivégezték a felbecsülhetetlen értékű ókori romokat vigyázó főrégészt.

Palmüra felszabadításáért idén márciusban indult meg a szíriai, az orosz és más szövetségesek offenzívája. A városból hivatalosan március 27-én űzték ki végleg az Iszlám Államot. Ebben az akcióban halt hősi halált a 25 éves orosz katona, Alekszandr Prohorov, miközben állapotos felesége várta haza.

Most az ő tiszteletére szóltak a szentpétervári hangszerek. A lenti felvétel különösen megható, ha eszünkbe jut, milyen koncertet adtak a leningrádi zenészek a múltszázad legnagyobb blokádja során. Amikor Hitler értesült a felemelő eseményről, állítólag hisztériás rohamot kapott.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez