Ezek a legnépszerűbb jelmezek idén Halloweenkor

Aki valaha beöltözött már Halloweenkor, az tudhatja, hogy manapság már itthon is akár egy fél napot el lehet tölteni jelmezek válogatásával, külön üzletek specializálódtak ugyanis az október végi, ősi kelta hagyományból indult ünnepnapra. Hiába népszerű az egész világon, a Halloween igazi hazája azért mégiscsak az Egyesült Államokban van, ahol ilyenkor jelmezekbe öltözött gyerekek járják a házakat, “Trick or treat”-et kiabálva.

Amerikában az, aki a Halloweenre alapozza vállalkozását, nagyot nem tévedhet. A legnagyobb jelmezgyártó cég, a Rubie például 1951-ben indult, és mára igazi birodalommá nőtte ki magát: több, mint 20.000 jelmezt és különféle kiegészítőket gyártatnak, 3.000 alkalmazottuk van és 12 gyárban készülnek a termékeik Kínában. A cég bevétele becslések szerint 251 millió dollárra tehető, és idén várhatóan tovább gyarapszanak majd, hiszen Amerikában a karácsony és a Hálaadás mellett a Halloween a legnagyobb ünnepnap.

hw2

Az elmúlt 10 évben közel 70 százalékkal nőttek a családok halloweeni kiadásai: leginkább cukorkákra, jelmezekre, dekorációra költenek az amerikaiak. A Kereskedelmi Szövetség előrejelzései szerint idén rekordbevételre, 8,4 milliárd dollár körüli összegre számítanak.

cukorka

Az ünnep népszerűségét továbbá mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt években már közel kétszer annyian öltöznek be, mint 30 évvel ezelőtt, és már nem csak a gyerekek szórakozása a maskara. A felnőttek, idősek ilyenkor ugyanúgy átváltoznak, mint a kisiskolások vagy óvodások, és a társadalmi elhelyezkedéstől is teljesen független az ünnepnap, hiszen egy 9 dolláros maszkot bárki meg tud venni a Walmartban.

bonaire_holloween

A divat pedig ide is betette a lábát, hiszen minden évben más a trend, és az egyáltalán nem mindegy, ki, milyen karakternek öltözik majd. A legnépszerűbb jelmezeket mindig az aktuális mozifilmek vagy számítógépes játékok szereplői ihletik, de idén a Pokémon Go-nak köszönhetően a Pokémon láz is újra feltámadt. A választásokra való tekintettel a Donald Trump maszkok is jól fogynak, de az első tíz helyen még mindig a különböző boszorkány, vámpír, kalóz, Batman, Star Wars és zombi és képregényhős jelmezek vannak.

hwjelmez

Hogy itthon milyen jelmezek lesznek az igazán menők, az pillanatokon belül kiderül. A népszerű internetes tinisorozat, a Középsuli diákjai is készülnek a nagy halloweeni bulira. Mindenki beöltözik valamiféle rémségnek, sőt, egy Titkos Társaságot is alapítanak. De hogy mi is vár rájuk, az majd vasárnap este derül ki.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez