Fele annyi fiatalnak van lakása ma Angliában, mint húsz éve volt

A 25 év alatti fiatalok 46 százalékának volt saját lakása 20 éve, most viszont már csak 20 százalékuk mondhatja el ugyanezt magáról az Egyesült Királyságban – derül ki a Savills globális ingatlanszolgáltató cég által készített felmérésből.

A helyi önkormányzatok szövetségének felkérésre végzett kutatás megmutatta, hogy nem csak a fiatalokat érinti a lakhatási lehetőségek beszűkülése. Minden korosztályban megfigyelhető a változás, és egyre kevesebben tehetik meg, hogy saját tulajdonú ingatlanban lakjanak – az összlakosság mindössze 64,1 százaléka.

Ez az alacsony szám a megélhetési költségek növekedésével magyarázható, amihez a bérek nem igazodtak. Míg annak, akinek lakást kell bérelnie, átlagosan bevételeinek 34 százalékát kell erre fordítania ( a szociális lakhatást igénybe vevőknek bevételeik 29 százalékát ), addig a saját ingatlannal rendelkezők átlagosan bevételeik 18 százalékát költik jelzálogra.

Az átlagos ingatlanárak jóval magasabbak, mint az átlagkereset, a hitel felvételéhez szükséges önerő azonban szintén magas, így a fiatalok nagy része teljesen kilátástalannak érzi, hogy valaha saját otthonában élhet majd.

A kutatás ugyanakkor azt is megmutatta, hogy 88 százalékkal kevesebb lakás épül a szociálisan rászorulóknak, mint a 20 évvel ezelőtti időszakban.

A londoni kormány jövőre készül bejelenteni új lakhatási stratégiáját, amelyben a hírek szerint nagy szerepe lesz a lakáskínálat növelésének és a megfizethető lehetőségek szélesítésének.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk róla, égető fontosságú témáról van szó, hiszen az Egyesült Királyságban 21.400 olyan családról tudnak, akiknek problémát jelent az állandó lakhatás – számottevő részük fiatal, kisgyermekes család.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez