Egy háromszoros Oscar-díjas magyar Nagylócon

Az 1907. április 18-án Budapesten született zeneszerző, Rózsa Miklós a Ben Hur, a Kettős élet és az Elbűvölve című filmek zenéjéért háromszor kapta meg a legmagasabb filmes elismerést. Több mint száz film zenéjét szerezte.

Gyermekkorában a nyarakat Nagylócon töltötte. Születésének 110. évfordulója alkalmából a községben is megemlékezést szervezett a Magyar Hollywood Tanács és az önkormányzat.

dscf0020

Nagylóc polgármestere, Péter Gábor és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke köszöntötték a megjelenteket, köztük Balla Mihály országgyűlési képviselőt.

peter-gabor

dscf0031

bokor-balazsballa-mihaly-es-peter-gabor

A községben tavaly felavatott emléktáblánál ők hárman helyezték el az emlékezés virágait.

dscf0024

Az ünnepélyes pillanatok után Hubai Gergely filmzene-kritikus tartott előadást. Filmbejátszásokkal mutatta be Rózsa Miklós leghíresebb szerzeményeit.

hubai-gergely-1

Az est második felében a pásztói Rajeczky Szimpatikusok Népzenei Együttes adott nagyon színvonalas műsort, emlékeztetve arra a magyar népzenei környezetre, melyben Rózsa felnőtt.

pasztoi-rajeczky-szimpatikusok

A tehetséges fiatalokból, több országos népzenei verseny győzteséből álló együttes Rajeczky Benjamin nevét viseli.

szecsenyi-zsofia-pasztoi-rajeczky-szimpatikusok

A pásztói ciszterci kolostor korábbi perjele, szerzetes pap a magyar népzene és gregorián-zene ismert kutatója volt.

dscf0025

Rózsa Miklós emléktáblája ébren tartja a nagy magyar zeneszerző emlékét és biztosítja azt, hogy rendszeres programokkal, megemlékezésekkel minél szélesebb körben közismertté váljon gazdag zeneszerzői tevékenysége.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez