Sztárkonyha, avagy így főznek ők – Sebők Klára színművész mosogat?

Erdélyi Eszkimó Péter hazai hírességeknél kíváncsiskodott, hogy megtudja: hogyan főznek ők. Sőt receptet is kért tőlük, hogy mi is kipróbálhassuk, milyen étkek sülnek-főnek egyes sztárkonyhákon. Most Sebők Klára színművészt kereste fel, aki szerint igazi művészet vacsorát teremteni a semmiből.

Sebők Klára színművész huszonegy éven keresztül volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának ünnepelt tagja. 1988-ban családjával kénytelen volt áttelepülni az anyaországba és a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Kolozsvári anyaszínháza azonban nem feledkezett meg róla, többször visszahívta vendégjátékra, majd 2000-ben örökös tagjává választotta a rendkívül sokoldalú színésznőt.

Igazi művészet vacsorát teremteni a semmiből

Amikor a művésznő már ünnepelt színésszé vált a magyar és a román nagyközönség körében, egy alkalommal valaki felkereste otthonában, ő pedig mosogatókesztyűben nyitott ajtót.

– Erre a vendég felkiáltott, „Jesszusom, Sebők Klára mosogat!?”, majd amikor meglátta a férjemet, Héjja Sándort, számtalan Sütő-darab drámai hősét a kertben ásni, arca elsápadt és érezhető volt, hogy az általa elképzelt titokzatos művészvilág illúziója omlott össze benne – mosolyog a kiváló színművész.

Pedig Sebők Klára két szakmához ért igazán és ezt nem is titkolja, mégpedig színházat játszani és sütni-főzni – igaz, az utóbbit csak azok hitték el, akik kóstolták főztjét.

– Második válásom idején – ami nagy nézőközönség előtt zajlott –, mikor a tanúm azt állította, hogy kiváló háziasszony vagyok, a nevetéstől dülöngéltek a sorok – emlékezik a mulatságos esetre Sebők Klára, aki azóta életrajz-szerű szakácskönyvet is kiadott.

screenshot_7

1985-re már rendkívül leromlott a közellátás színvonala Romániában, a békeidő ellenére bevezették a jegyrendszert. Az élelmiszerboltok lassan kiürültek, vagyis a színésznő-háziasszonynak meg kellett tanulnia a semmiből vacsorát varázsolnia a család asztalára. Keresztes Samu feleségétől még kenyeret is megtanult sütni, mert a jegyre kiadott kenyér igen kevés volt. A férje pedig „profi” kertésszé vált.

– Sok más zöldség mellett káposztát is termesztett, én pedig káposztalevélben kovászos krumplis kenyeret sütöttem, tepsiben. Máskor zöldségekből sütöttem fasírtot, a kerti mángoldból készítettem köretet, patisszonból sütöttem „rántott húst”, kukoricalisztből pedig málét, süteménynek – magyarázta „varázslatait” a színművésznő.

Az ebédeket, vacsorákat követően a férje étlapot készített és nevetve olvasta fel az öt-hat fogásos fejedelmi menüket. Például ilyet:

1. Öntöttsaláta-leves

2. Házikenyér káposztalevélben

3. Vinettasaláta (padlizsánkrém)

4. Rántott patisszon (csillagtök)

5. Zöldségfasirt mángolddal

6. Málé

– Mindent igyekeztünk magunk megtermelni, elkészíteni, mert nem volt időnk sorba állni. Amit pedig nem tudtunk megtermelni, vidéki barátainktól kaptuk. „Nincs semmink, mégis milyen jól élünk” – mondogattuk kacagva. Az egyik nagy találmányom a „Kisméretű húskonzervből készített nagyméretű vagdalthús” – magyarázza a színész.

Hozzávalók:

30 dkg főtt rizs

2 fej dinsztelt hagyma, 1 fej fokhagyma

1 kisméretű húskonzerv

3 tojás

30 dkg friss gomba, vagy egy maréknyi szárított, beáztatott, majd kifacsart gomba

Ha akad, még 4-5 darab rókagomba, vargánya, csiperke, azt is tehetünk hozzá. (A friss gombát nekünk minden hétvégén  színházunk igazi gombaszakértő férfiöltöztetője, Lajos bácsi hozta.)

só, bors, paprika, zöldfűszerek (kapor, petrezselyem, bazsalikom, majoránna, vagy ami van).

vagdalt

Elkészítési módja:

A rizst só nélkül bő vízben megfőzöm, majd szűrőbe téve hideg vízzel jól átmosom. Ezután megforgatom forró olajban, margarinban, vagy vajban, majd sózom és lehűtöm. A két fej hagymát és a fokhagymát üvegesre dinsztelem. 30 dkg friss gombát, vagy a 30 percig áztatott szárított gombát apróra vágom, és petrezselymes zsiradékban megdinsztelem, majd hozzáteszem a húskonzervet. Ezek után összedolgozom a rizzsel, hozzáteszem a tojásokat, fűszereket, dinsztelt hagymát, fokhagymát. Zsiradékkal kikenek egy őzgerincformát és prézlivel megszórom. Ide beleteszem a massza felét és amennyiben van 4-5 darab róka-, csiperke vagy vargányagomba, ezeket grillezem, fűszerezem és ráhelyezem a masszára, majd befedem őket a massza másik felével. Tetejét kis zsiradékkal megkenem és prézlit szórok rá. Sütőben 30-40 percig sütöm.

Tipp:

Igazán friss zöldpetrezselyemmel meghintve finom, ezt tálalás előtt szórom a „vagdaltra”.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez