Szibériában olyan hideg van, hogy a hőmérő is kiakadt

Mínusz 62 fokig süllyedt a hőmérséklet a világ leghidegebb településeként ismert Ojmjakon, ami nem sokkal marad el a valaha mért legalacsonyabb értéktől. A digitális hőmérő már feladta a harcot.

Az 500 lakosú Ojmjak a világ leghidegebb települése, a kelet-szibériai Jakutföldön fekszik. Az átlaghőmérséklet a téli hónapokban gyakran esik -50 Celsius fok alá, így a helyieknek már természetes, hogy a leghidegebb időszakban extrém kihívásokkal kell szembenézniük. A kis falu nagy hírnevet szerzett magának a lakott településen valaha mért legalacsonyabb, mínusz 67,7 fokos rekordjával (1933), valamint az utóbbi időben több fotósorozat is napvilágot látott az ottani körülményekről, így a turisták körében is egyre népszerűbb úti cél. Olyannyira, hogy nemrégiben külön hőmérőt is kihelyeztek, hogy az oda látogatók saját szemükkel láthassák a pillanatnyi hőmérsékletet.

000oyma 000oym

Ez a digitális eszköz azonban a napokban feladta a harcot a hideg ellen, és -62 foknál tönkrement. A helyiek közül azonban volt, aki -67 fokot mért a kertjében, ami csak fél fokkal melegebb, mint az eddig mért leghidegebb hőmérséklet. Az oda látogató kínai turistákat azonban ez szemlátomást nem zavarta, hiszen az alábbi videót készítették a világ leghidegebb falujában.

 

Fotó: Instagram – sivtseva9452, Ykt.ru

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez