24 órán belül nyomtatható házakat mutatott be egy startup Texasban

Az elképzelések szerint egy 60 négyzetméteres házat egy nap alatt lehet majd elkészíteni az új típusú 3D nyomtatóval, ami megoldást jelenthet a sokakat érintő lakásválságra.

Texasban, az austini SXSW fesztiválon mutatták be a héten az Icon startup legújabb vívmányát, a Vulcan névre keresztelt speciális 3D nyomtatót. A technológiai újdonság megoldást kínálhat az Egyesült Államokban is sokakat érintő lakásválságra: a cég azt ígéri, hogy 24 órán belül lehet vele cement felhasználásával egy körülbelül 60 négyzetméteres házat elkészíteni, a költségek pedig a jelenlegi 10.000-ről akár 2.900 dollárra is csökkenthetők, ha elindul a nagyüzemi gyártás. Így akár világszerte több milliárd ember számára kínálhatnak olcsó és gyors lakhatást.

000icon5 000icon2

Az Icon azt tervezi, hogy első körben az El Salvadorban élő hajléktalanoknak gyárt le 100 házat a következő 18 hónapban. A fesztiválon bemutatott prototípus 60 négyzetméteres, nappaliból, fürdőszobából, egy hálószobából és verandából áll. Egyedül a tetőszerkezet az, ami nem 3D nyomtatással készül.

000icon4 000icon3

A piacon jelenleg több startup is próbálkozik a 3D nyomtatású otthonok előállításával, a cement használata azonban úttörő lehet a gyártásban. Maga a Vulcan nyomtató is forradalmi termék a tervezői szerint, amit szintén forgalomba hoznának, hogy utána közvetlenül is használhassák a házak elkészítéséhez a vásárlók.

000icon

Fotók: ICON

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez