A krikettcsapat is részt vett Pakisztán új miniszterelnökének beiktatásán

A 65 éves Imran Khan letette az esküt miután a parlament megválasztotta Pakisztán 22. miniszterelnökének. Az ünnepélyes szertartáson részt vett az a krikettcsapat is, mely 1992-ben Imran Khan irányításával elnyerte a világbajnokságot.

Imran Khan pártja győzelmet aratott a júliusi választásokon, de csak koalíciós kormányt tudott alakítani, mert nem szerzett abszolút többséget. Pártja jó kapcsolatot ápol az iszlamista erőkkel és a hadsereggel, amely a háttérből befolyásolja az eseményeket Pakisztánban.

A 65 éves új miniszterelnök Oxfordban végezte tanulmányait a hetvenes években, majd következett a sportolói karrier, majd a házasság Nagy-Britannia egyik leggazdagabb üzletemberének lányával. A zsidó Jemima Goldsmith a kedvéért áttért az iszlámra és Pakisztánba költözött, ahol két gyermeket szült. A házasság válással végződött, mert a Londonból érkezett asszony nem tudta elviselni anyósa irányítását Pakisztánban.

Az új miniszterelnök legfőbb feladata az lesz, hogy megpróbáljon valamiféle megegyezést kötni az iszlamista szervezetekkel, melyek rendszeres terrorakciókkal nyugtalanítják az országot. Az igazán nehéz diót a gazdaság jelenti: míg a szomszédos India száguld előre, Pakisztán lemaradóban van. Pénzügyi problémák fenyegetik az új kormányt, amelynek választania kell Washington és Peking között. Mike Pompeo külügyminiszter ugyanis megfenyegette Pakisztánt: nem kap IMF hitelt, ha abból akarja visszafizetni a Kínától korábban felvett megakölcsönt.

Az új kormányfőnek tehát nem lesz könnyű dolga, de hát elődei közül volt, akit felkötöttek /Zulfikar Ali Bhutto/ és volt, aki merénylet áldozata lett, mint Benazir Bhutto. Elődjét korrupciós vádak miatt hosszú börtönbüntetés fenyegeti. A csaknem 200 milliós Pakisztán pedig csodát vár tőle – ezúttal nem a krikettpályán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez