Az SSC-8 rakéták kivonását követelik az amerikaiak

Amerikai vélemény szerint ez az orosz cirkálórakéta nagyobb hatótávolságú, mint 500 kilométer, vagyis megsérti az úgynevezett INF-szerződést. A hidegháborúnak véget vető egyezményt még Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov írta alá 1987-ben. A közepes hatótávolságú rakétákról szólt, melyek nukleáris fegyver hordozására is alkalmasak.

Washingtoni sajtóértekezletén Andrea Thompson külügyi államtitkár-helyettes azzal vádolta Moszkvát, hogy ezzel a cirkálórakétával megsérti az egyezményt.

“Vagy módosítsák, vagy vonják ki a rendszerből!”

Ezt javasolta a fegyverzetellenőrzésért felelős államtitkár-helyettes asszony Washingtonban, ahol úgy érzik : az oroszok szisztematikusan átverik őket. Az oroszok ezzel szemben azt állítják: az ő rakétájuk, melyet otthon 9M729-nek neveznek, nem sérti az INF-szerződést. Trump elnök közölte: felmondja az egyezményt, ha az oroszok nem engednek. Mike Pompeo külügyminiszter hatvan napot adott Putyinnak arra, hogy meggondolja magát.

Putyin korábban úgy nyilatkozott, hogy ők nem változtatnak. Szerinte az amerikaiak csak azért álltak elő ezzel a váddal, mert új rakétákat akarnak ők is építeni. Ha ők belekezdenek egy új rakétaprogramba, akkor mi is – mondta az orosz államfő. 

Mégis miből? 

Oroszország nem áll jól gazdaságilag. Fő bevételi forrása az olaj és a földgáz. Ezek ára a mélyben. Oroszország GDP-je az Egyesült Államok teljesítményének a tizedét sem éri el! A fegyverkezési verseny egyáltalán nem hiányzik most Oroszországnak, ahol az életszínvonal stagnál és ez nem tesz jót Putyin elnök népszerűségének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez