Az ukrán diákok megpróbáltak volna barátkozni az oroszokkal – és ez lett a válasz

Videóüzeneteken keresztül kezdtek párbeszédbe az ukrajnai és az orosz diákok. Mindkét fél kételkedésre és az információk ellenőrzésére szólította fel a másikat. Bár céljuk hasonlónak tűnik, nézőpontjaik erősen különbözőek.

A kijevi egyetemek diákjai azzal a kéréssel fordultak a múlt héten orosz társaikhoz, hogy közösen vessenek véget az információs háborúnak. Az üzenet többször hangsúlyozott kulcsmondata: „Kételkedjetek és ellenőrizzetek!”

„Háború van az országunkban. A ti és a mi katonáink, civilek halnak meg az országunkban.” (0:39-0:44) „A barikádok ellentétes oldalain állunk és a félreértések kilométerei húzódnak közöttünk. Hazugságok szólnak nácikról és ukrán nacionalistákról.” (1:06-1:21) Miután röviden elmagyarázzák a Majdan okait és demokratikus céljait, arra kérik orosz társaikat, a Nyugatra való mutogatás helyett, vegyék saját kezükbe a jövőjüket. A négyperces videóban többször elhangzik a kérés, hogy közösen oldják meg a problémát. Végül pedig: „A helyzet kialakulásáért egyedül mi vagyunk a bűnösök, mi és ti, pontosabban országaink kormányzatai.”(3:31-3:35) „Nektek és nekünk is meg kell majd magyaráznunk a gyerekeinknek, miért lőttük egymást. Vagy, hogy semmit nem tettünk a háború megfékezésére. Szégyenkezni fogunk emiatt a közös történet miatt.” (3:43-3:53)

Jevhenyij Melnyik, az üzenet ötletgazdája a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy egyszerű diákok szerepelnek a felvételen, akik véget szeretnének vetni az információs háborúnak. Valamint külön hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés a diákoké, és nem kormányzati projekt.

A válasz pár nap múlva érkezett a kalinyingrádi diákoktól, akik mögött viszont a Kreml közeli Hálózat (Szety) diákszervezet zászlaját fújja a hideg téli szél. A Szety a legnagyobb kormánypárti diákmozgalom, a Nasi újragondolt változata, amelynek szellemében fogalmazták meg üzenetüket a kijeviek számára.

„Polgárháború van az országotokban. Ukrajna egyszerű polgárai, gyerekek, idősek, nők halnak meg. Arra kértek bennünket, hogy emeljük fel az információs függönyt. Tegyük meg közösen, hogy senkiben se maradjon kétely.” (0:34-0:48) A továbbiakban neonáciknak nevezik az ultranacionalista Jobb Szektort és puccsnak a tavaly februári kijevi kormányváltást, majd felhívják a figyelmet, hogy a Krím békében él, senki sem öldösi az ottaniakat. A nyugati büntetőintézkedésekről pedig azt állítják: „Tökéletesen értjük, Európa és az Egyesült Államok miért vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Mert Oroszország az egyetlen állam, amely igazán harcol a demokráciáért.” (2:27-2:38)

Bár a kalinyingrádiak is azzal kezdik, hogy gyerünk! közösen vessünk véget az információs háborúnak, a végére már vádaskodásba fordul az üzenet: „Azt kell majd megmagyaráznotok a gyerekeiteknek, ti miért lőttetek bennünket! Mi nem fogtunk fegyvert a testvéreink ellen, mi nem fogunk szégyenkezni a történelmünk miatt!” (2:58-3:08)

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez