Ideiglenes béke, evakuálják Debalcevét

Reggel állították fel azt a zöldfolyosót a kelet-ukrajnai Debalcevénél, amelyen keresztül zajlik a civil lakosság kitelepítése – jelentette Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsosa Facebook-üzenetében.

„Civileket szállító autóbusz-karaván indult a városból” – idézte az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népi Köztársaság (DNR) hadügyminiszter-helyettesét, Eduard Baszurint az Ukrainszkaja Pravda. A lap arról is tájékoztatott, hogy a kijevi idő szerint ma reggel 9-kor kezdődött evakuáció 17:00-kor ér véget. Ezen időszak alatt az ukrán erők és az oroszbarát szeparatisták is teljesen felfüggesztették a harcokat.

Hogy hová szállítják a menekülteket, arról nem egységesek az információk. A DNR ombudsmanja, Darja Morozova azt nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek, hogy a szeparatisták által ellenőrzött településekre, a többi között Donyeckbe és Makiivkába viszik őket. Denisz Pusilin, a DNR egyik vezetője viszont azt mondta a Rosszija-24 tv-csatornának, hogy az evakuáltak döntik el: Donyeckbe, vagy a kijeviek fennhatósága alatt álló Artemivszkbe mennek-e.

Debalceve maga rendkívül fontos stratégiailag, rajta keresztül halad a szakadár megyeszékhelyeket, Donyecket és Luhanszkot összekötő két út egyike, valamint vasúti csomópont is.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez