Ismét turistát gyilkolt a perui indiánok mágikus itala

Jennifer Logan kanadai tanárnő azzal a kíváncsisággal érkezett Peruba, hogy részese szeretne lenni eggy igazi indián vallási szertartásnak: az életébe került.

Miután kiitta az indiánok mágikus erővel bíró italát, összesett, és bár sikerül gyorsan kórházba juttatni, ott már nem tudtak segíteni rajta. A kilenc napos vallási megtisztulási szertartáson rendszeresen vesznek részt külföldiek: éppen ezért jönnek  az amazóniai Canto Luz településre, a perui Amazónia őserdejébe, az ország délkeleti részébe.

,,Az gondoljuk, hogy a tea okozta a halálát” – mondja a család. A hatóságok lefoglalták a teát, és az edényt, amelyből itta a feltételezhetően gyilkos nedűt. Ugyanakkor a boncolás azt mutatja, hogy a fiatal nő tüdővizenyőben halt meg, vagyis a tüdejében felhalmozódott víz megakadályozta a légzését.

A Canto Luz-i indián vezetők tagadják, hogy a tea ayahuasca növényből készült volna: utóbbi ismert a turisták között is erős hallucinogén hatásáról, és a hírek szerint egy sajátos spirituális állapotba röpíti fogyasztóját. A tea már több turista halálát okozta Peruban.

A sámán-központ leírása szerint viszont az áldozat  dohányoldatot ivott, ez okozhatta a halálát. A hiedelem szerint a dohányoldat fogyasztását követő intenzív hányás megtisztítja a szervezetet – vélik a szervezők. A csoport három másik nőtagja ugyancsak fogyasztott a fenti italokból, de ők 15 perc után már nem hánytak, míg az áldozatnál ez görcsöt és fulladást okozott.

A ayahuasca hatása egyre népszerűbb a külföldiek körében, külön turistaprogramokat szerveznek a perui dzsungelbe, ahol a résztvevők igen intenzív pszihikai változást tapasztalhatnak a fogyasztása után. Egy bizonyos droghatásról lehet beszélni, és mivel ez a sámánkultúra részét képezi, nem tiltott kábító anyag. Minden esetre Canto Luz nem hirdetett a történtek után újabb szeánszot a külföldieknek.

foto:getty

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez