Mintha ma történt volna… 11.24.

1963. november 24.-én halt meg Lee Harvey Oswald) John F. Kennedy amerikai elnök feltételezett gyilkosa.

Édesanyja a család széthullása miatt nehéz körülmények között nevelte. 13 évesen iskolakerülés miatt bekerült a „Ifjúság Háza” javítóintézetbe. Zaklatott életű fiú volt. Az Ifjúság Házából anyja hazavitte New Orleansba. Itt egy darabig megint iskolába járt. Tizenöt éves korában érdeklődni kezdett a marxizmus iránt. A kilencedik osztály elvégzése után kimaradt az iskolából és munkát vállal. Egyik kollégája előtt magasztalta Hruscsovot, javasolta, hogy lépjenek be a kommunista pártba (amit soha nem tett meg) és egyszer azt mondta neki, legszívesebben megölné Eisenhower elnököt, amiért kizsákmányolja a munkásosztályt.
Tizenhat évesen jelentkezett a tengerészgyalogsághoz, és kis híján három esztendeig szolgált. Már csak három hónap választotta el a leszereléstől, amikor azt kérte, helyezzék tartalékos állományba. Kérését azzal indokolta, hogy gondoskodnia kell édesanyjáról, akit baleset ért. de mert alighogy visszatért a civil életbe, a Szovjetunióba disszidált Oswald.
Oswald marxistának vallotta magát. 15 éves volt, amikor kezébe került egy szórólap Julius és Ethel Rosenberg, a Szovjetuniónak kémkedő atomtudós házaspár halálos ítéletéről. Ennek hatására kezdte “keresni a kulcsot” a környezetéhez, amit saját bevallása szerint “a szocialista irodalomban” talált meg.
Néhány hónap híján három évig élt ott. A szovjet hatóságok először megtagadták tőle a tartózkodási engedélyt, ekkor öngyilkosságot kísérelt meg. 1961 telén ismerkedett meg Marina Nyikolejavna Pruszakovával, akit 1961. április 30-án feleségül vett. 1962. június 2-án a házaspár, az időközben született June nevű lányukkal átlépte a szovjet határt, vonaton Amszterdamba mentek, majd innen hajóval New Yorkba.
Hazatérése után az FBI tartja szigorú megfigyelés alatt. A kubai forradalom felé fordul, és Castro híve lesz. Összeverekszik az utcán néhány kubai ellenforradalmárral, s amikor letartóztatják, kéri, hogy az FBI hallgassa ki. Erről nemcsak az újságok számolnak be, hanem a New Orleans-i televízió is. Szabadon bocsátása után kétszer is megszólaltatják a rádióban: a Becsületes Elbánást Kubával Bizottság nevében nyilatkozik. Azonban itt sem áll meg. Egynémely bizonyíték arra vall, hogy a New Orleans-i Castro-ellenes földalatti mozgalomhoz is utat talált.
A Warren-jelentés hivatalos álláspontja szerint 1963. november 22-én lelőtte John Fitzgerald Kennedyt Dallasban, három lövéssel 5,6 másodperc alatt a texasi tankönyvraktár ötödik emeleti ablakából. A lövések után a rendőrség körülzárta az épületet. Marrion L. Baker rendőr berohant az épületbe Roy Truly főraktárnokkal. A lépcsőfordulóban találkoztak Oswalddal, akin az izgalom legkisebb jele sem látszott, még kifulladt sem volt. Amikor kiderült, itt dolgozik, tovább rohantak. Oswald vásárolt egy üveg coca-colát, majd háborítatlanul kilépett a kapun, autóbusszal, taxival és gyalogszerrel hazament. Felvett egy világos zakót, zsebre vágta a revolverét, majd újra elment. A Warren-jelentés szerint az albérletéhez közel megállt egy rendőrautó, melynek sofőrje J.D. Tippit felfigyelt Oswald különös viselkedésére. A jelentés szerint Oswald megállt, odasétált az autóhoz, bedugta a fejét a jobboldali ablakon, s a legnagyobb nyugalommal beszédbe elegyedett a bent ülő rendőrrel. Körülbelül egy perc múlva kihúzta fejét az ablaknyílásból, és lassan hátrálni kezdett. Ekkor Tippit kinyitotta a kocsi ajtaját, kiszállt és megindult előre. Oswald revolvert rántott, és négy golyót eresztett bele. Tippit azonnal meghalt. Oswald ezután megindult visszafelé az utcán, aztán belógott egy moziba. (A későbbi motozásnál 14 dollárnyi készpénzt találtak nála.) Ott tartóztatták le a rendőrök a rádión kapott személyleírás alapján, amit az azonosíthatatlan 279. számú autó adott le. Először Tippit meggyilkolásával vádolták, majd néhány óra múlva már az elnöki merénylet elkövetésével is. November 24-én, amikor a rendőrfőkapitányságról – az előre beharangozott időpontban – a megyei börtönbe akarták átszállítani, egy Jack Ruby nevű nightclub-tulajdonos az újságírók és rendőrök gyűrűjéből előre törve, közvetlen közelről hasbalőtte. Nem sokkal később, a 24 éves Oswald a Parkland kórházban belehalt sérülésébe. Utolsó mondata így hangzott: „Csak balek vagyok.” (“I am just a patsy”). Ez volt az első gyilkosság, amit élőben közvetített a TV. Rubyt halálra ítélték, de nem végezték ki, miközben újratárgyalták az ügyét, tüdőembóliában meghalt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez