Kedvező külkereskedelmi hírek a pártkongresszusra időzítve Kínában

Kína, Peking – Októberben dinamikusan nőtt az export, az import viszont alig növekedett, így a kereskedelmi mérleg 32 milliárd dolláros többlettel zárult. Az export 14%-kal nőtt, a behozatal alig több mint kettővel. Így is nehéz lesz teljesíteni az éves tervet, mely 10%-os exportnövekedést ír elő.

Az év első kilenc hónapjában ugyanis ez nem érte el a 7%-ot sem. Pénteken sok kedvező adatot tett közzé a statisztikai hivatal: megugrott az ipar növekedése is, cáfolva azokat az állításokat, hogy a kínai gazdaság lassul…
Túl szép a menyasszony? A szakértők egy részét zavarja, hogy a jó hírek a pártkongresszus idején jelentek meg. Nem tartják ugyanis kizártnak, hogy a statisztikai hivatal vezetői, akik maguk is a kommunista párt lojális funkcionáriusai, akár felsőbb utasítás nélkül is kedvet érezzenek magukban arra, hogy kedvező adatok publikálása révén jó hangulatot teremtsenek a pártkongresszus idejére.
Az OECD szakértőit viszont nemigen vádolhatják azzal, hogy a pártkongresszus idejére akartak volna jó hírrel szolgálni a Kínát kormányzó kommunista pártnak. Mégis, legújabb jelentésük szerint Kína már négy év múlva megelőzheti az Egyesült Államokat. Ilyen merész tervekről a pártkongresszuson sem esett szó! Hu Csin tao távozó elnök annyit mondott a jövőről, hogy tíz éven belül Kínában a duplájára nőhet az egy főre jutó GDP. Ez még mindig messze elmarad az amerikai színvonaltól, de ha figyelembe vesszük, hogy Kína népessége körülbelül a négyszerese az Egyesült Államok lakosságának, akkor jól látható, hogy a nagyhatalmak gazdasági versenyében a finiséhez érkezett a versenyfutás Kína és az Egyesült Államok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez