Botrány Szaúd-Arábiában

Fedetlen fejjel jelent meg a rijádi állami televízió híradójában az egyik fiatal újságírónő. Botrányt kiáltanak sokan Szaúd-Arábiában, ahol a nők elfátyolozása nyilvános helyen kötelező.

Szaúd-Arábiában külön rendőrség ügyel arra, hogy az emberek ne bújjanak ki az olyan előírások alól, mint például az imaidők tiszteletben tartása, az egymással rokoni kapcsolatban nem álló férfiak és elkülönülése vagy éppen a nők hajának-karjának-lábának elfedése. Előfordult már olyan is, hogy kislányok haltak meg, mert nem engedték ki őket a lángra lobbant iskolából. Nem voltak megfelelően felöltözve.

Nos, ennél nagyobb nyilvánosság előtt aligha jelenhetett volna meg bárki is. Az állami rádió és televízió szóvivője azzal próbálta lehűteni az indulatokat, hogy a nő külföldön van, tudósító, nem az otthoni stúdióban ült, hanem a londoniban. És gyorsan hozzátette, hogy nem tolerálják az ország rendjének és saját értékeiknek a megszegését. Nem tűrik el, hogy ilyen még egyszer előforduljon – írja a Gulf News.

{youtube}QmuVUKw86oE{/youtube}

A közösségi média is rámozdult a rendkívüli látványra. A legtöbben méltatlankodtak, de voltak kevésbé szigorú kommentelők is. Szerintük nem kell felfújni az esetet, filmekben egyébként is gyakran látni kendő nélküli nőket, igaz, azok nem olvasnak híreket. Akad olyan blogger is, aki úgy gondolja: a hatóságok csak tesztelték, érett-e már a szaúdi társadalom ilyesmire.

A szaúdiak eléggé megosztottak abban a kérdésben, hogy bővítsék-e a nők jogait, beleértve a ma még tiltott autóvezetést is. Abdullah király döntése, hogy 30 nőt nevezett ki parlamenti képviselőnek, mérföldkőnek számít, és a munkaügyi minisztérium is szélesebb körű munkavállalásra biztatja a nőket, különösen a privát szektorban és az üzletekben. De ez már sokaknak nem tetszik.

Ami a szaúdi állami tévét illeti, gyakran tűz a műsorára külföldi programokat, amelyekben fedetlen fejű nők láthatók. De a saját készítésű műsorokban vagy élő adásban ilyen még nem fordult elő. Eddig. Ott kötelező a hidzsáb.

Amelynek viseletét egyébként az ország egyes részein szigorúbban veszik, mint máshol. A tengerpart Dzsedda például jóval liberálisabb a fővárosnál, Rijádnál. De van néhány olyan munkahely is, ahol a nőknek nem kell elfátyolozniuk magukat: ilyen például Al Waleed Bin Talal herceg Királyság nevű konszernje.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez