Őrizetbe vették az “első egyiptomi melegesküvő” résztvevőit

Az egyiptomi főügyész elrendelte hét férfi őrizetbe vételét és elmeállapotuk kivizsgálását. Mindannyiukat “megrontással” gyanúsítják annak a videónak az alapján, amely a múlt héten jelent meg az interneten egy melegesküvőről. A szereplők szerint az egész felvétel csak vicc volt.

Az állami hírügynökség jelentése szerint az ügyészi hivatal közleménye azzal is vádolja a résztvevőket, hogy olyan filmet hoztak nyilvánosságra, amely “sérti a közillemet”. Egyelőre négy napra zárják el őket: közben tovább nyomoznak, és előkészítik a bírósági tárgyalást, amely arra lesz hivatott, hogy “megőrizze a társadalmi értékeket és igazságot szolgáltasson”.

Egyiptomban a közös megegyezéssel létrejött homoszexuális viszonyt nem tiltja törvény, de más jogszabályok alapján az utóbbi években gyakran indítanak eljárást melegek ellen, például az ebben az esetben is említett “megrontás” vagy “szégyentelen nyilvános viselkedés” örvén.

Áprilisban négy embert vádoltak meg és ítéltek 8 év börtönre megrontásért. Ők meleg partikat tartottak, ezek helyszínén női ruhákat és sminkszereket is találtak a hatóságok.

2001-ben pedig az egész világ felfigyelt arra, hogy az egyik nílusi étteremhajón 52 férfit vettek őrizetbe, majd vádoltak meg azzal, hogy meleg szexpartin vettek részt. A nagy nyilvánosságot kapott tárgyalás végén 23-at közülük el is ítéltek, egytől öt évig terjedő börtönre, erkölcstelen viselkedésért és a vallás megsértéséért – emlékeztet az al Arabiya.

A tegnapi őrizetbe vételek után még további két férfit keres a rendőrség – írja az egyiptomi állami hírügynökség, amely a melegesküvőről készült videót “ördögi, szégyentelen parti” bemutatásaként írja le. Az ügyész szerint a felvétel még áprilisban készült. Az Egyptian Streets szerint a rajta szereplő emberek azt állítják: az egész csak vicc volt, egyik barátjuk születésnapjára készítették a videót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez