Elárasztották a török határt az ISIS elől menekülő szíriai kurdok

Törökország ma megnyitotta a határát a szíriai kurdok előtt. Akik azért keltek útra, mert az ISIS az elmúlt két napban több falut is a kezére kerített Észak-Szíriában, és ostrom alá vette a főként kurdok lakta Ain al Arab, vagy kurd nevén Kobani városát – jelentette a Reuters.

Azután lendült támadásba a terrorcsoport, hogy az Egyesült Államok katonai lépéseket helyezett kilátásba ellene Irak mellett Szíriában is.

Törökországban már több mint 1,3 millió szíriai menekült van: számuk most több százezerrel nőhet. Ennyien várakoznak a 900 kilométer hosszú határ szíriai oldalán, a hegyekben arra, hogy átjuthassanak Törökországba.

Az augusztus végén hivatalba lépett új török kormányfő, Ahmet Davatoglz azt mondta újságíróknak: befogadják a Szíriából Anatóliába menekülő testvéreiket, Etnikai vagy vallási hovatartozásuktól függetlenül. Már 4 ezren átjutottak a határon akkor, amikor a miniszterelnök nyilatkozott. És azt ígérte: annyit fogadnak, ahányan jönnek.

A török tévékben helyszíni riportok mutatták be, hogyan jutnak át szíriai kurdok, főként gyerekek és nők a határon a Törökország dél-keleti részén fekvő Dikmetasnál, a török biztonságiak kíséretében. 

A kimerült menekülők a fejükön cipelték azt, amit magukkal tudtak vinni. A határ túloldalán vízzel kínálták őket, miközben az ölükben gyerekek sírtak, és több nő el is ájult – mutatta a CNN-Turk hírtelevízió. Egy idősebb asszony is látható a képsoron, amint tolószékben várja, hogy a török biztonságiak mögött átkelhessen Törökországba. A háttérben pedig a most is folyó összecsapások hangjai hallatszottak, fegyverropogás kísérte a képsorokat.

Törökország, amely folyamatosan bírálja Asszad szíriai elnököt, a nyitott ajtók politikáját hirdette meg a szíriai menekülteknek. Erdogan elnök a héten ugyanakkor arról beszélt, hogy a hadsereg azt vizsgálja, hogyan létesíthetnének egy ütközőövezetet a határ mentén.

A Reuters képei közül az elsőn azt láthatják, hogyan vártak tegnap az átkelésre a szíriai kurd menekültek. A többin pedig azt, hogyan indultak meg Törökországba.

kurdokszír

kurdokszír1

kurdokszír2

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez