Ruanda hadbíróság elé állítja a lázadóvezért

A Kongói Demokratikus Köztársaság üdvözölte a ruandai Legfelsőbb Bíróság döntését, mely szerint a korábbi tuszi lázadóvezért, Laurent Nkundát hadbíróság elé állítják a közép-afrikai országban.

Laurent Nkundát, a Nemzeti Egység az Emberek Védelmére (CNDP) nevű tömörülés vezetőjét 2009 januárjában tartóztatták le Ruandában a két ország egyik közös katonai akciója során.

„A kongói kormány tiszteletben tartja a ruandai kormány döntését, és továbbra is várjuk a ruandai hatóságoktól Laurent Nkunda kiadatását, mivel választ akarunk kapni azokra a szörnyűségekre, melyeket Észak- és Dél-Kivuban követett el” – mondta pénteken Lambert Mende Omalanga, a kongói kommunikációs miniszter.

A jelentések alapján a Legfelsőbb Bíróság továbbküldte Nkunda ügyét a hadbíróságra, mivel úgy ítélték meg, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik az eset. A tuszi vezér ügyvédje elégedett volt a döntéssel kapcsolatban.

A megbékélés érdekében Kongó és Ruanda 2009. január 20-án közös akciót indított a CNDP és a ruandai hutu felkelők ellen, mely során letartóztatták Nkundát. Először Gisenyiben, egy a ruandai-kongói határon fekvő városban házi őrizet alá helyezték a lázadóvezért, majd később átszállították Kigaliba.

Nkunda elfogása után a ruandai elnök, Paul Kagame azt nyilatkozta a riportereknek, hogy a tuszi vezér ügye a kongóiakra tartozik.

Forrás: Africatime 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez