Történelmi találkozó Nigéria ügyvezető elnöke és az amerikai elnök között

Több sikertelen kísérlet után egy nigériai vezető végre személyesen is találkozhatott az amerikai elnökkel, ugyanis tegnap este Goodluck Jonathan ügyvezető elnök négyszemközt tárgyalhatott Barack Obamával.

Az ijaw törzsbe tartozó Goodluck Jonathan fekete ruhában és kalapban jelent meg a találkozón, melyen az amerikai elnökkel mindkét országot érintő kérdéseket vitattak meg.

A nigériai kormány számos nemzetközi ügyben vett részt az elmúlt évek során – így már több alkalom is nyílt arra, hogy a nigériai elnök találkozhasson a korábbi amerikai elnökkel, George Bush-sal, illetve a jelenlegi vezetővel, Obamával – azonban a nigériai elnök mégsem élt eddig ezzel a lehetőséggel.

Több konferenciára is küldtek nigériai képviselőket – például nemrég Ojo Maduekwe külügyminisztert – de nekik sosem volt lehetőségük személyesen találkozni az amerikai elnökkel.

A zárt ajtók mögött zajló, helyi idő szerint pontosan 11:30-kor kezdődő történelmi találkozó részleteiről nem sok derült ki.

A tárgyalásokat a Blair House-ban tartották, ahol Obama korábban más vezetőkkel is találkozott – köztük a Dél-afrikai Köztársaság elnökével, Jacob Zumával, az indiai miniszterelnökkel, Manmohan Singh-gel és a kazah elnökkel, Nursultan Nazarbayevvel.

Forrás: Allafrica

Szerkesztette: Kisvárdai Gyula Balázs – AHU 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez