Rendőrspicli buktatta le az egyetemistákat Burundiban

Burundi, Bujumbura – A burundi rendőrök razziát tartottak egy egyetemen, ahol fegyvereket és rendőregyenruhákat foglaltak le. Az akcióban egy diák meghalt. Burundiban sokan attól tartanak, hogy újra kirobbanhat a polgárháború.

 

 A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a diákkal egy könnygázgránát füstje végzett, a hivatalos jelentések szerint az áldozat túl sok káros anyagot lélegzett be. Egy másik hallgatót pedig letartóztattak a rendőrök. A szóvivő elmondta, a rendőrök akkor vetették be a könnygázgránátokat, amikor behatoltak az egyetem épületébe. Az egyik diák szobájában fegyvereket találtak. Néhány hallgató megpróbált ellenállni, de őket gyorsan leszerelték a rendőrök. Az akcióban négy kézigránátot és rendőrségi egyenruhákat foglaltak le. A rendőrök olyan dokumentumokat is találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy néhány diák kapcsolatban állt az FNL lázadó szervezettel és a Demokratikus Szolidaritási Mozgalom (MSD) ellenzéki párttal. A rendőrséget egy informátor értesítette, hogy az egyetem épületében fegyverek vannak elrejtve.

Az FNL vezetője Agathon Rwasa és az MSD ellenzéki párt vezetője, Slexis Sinduhije jelenleg külföldön él száműzetésben. Szakértők szerint felkelést terveznek a kormány ellen. Titkosszolgálati információk szerint a két ellenzéki vezérnek köze volt ahhoz a támadáshoz, amelyet egy szórakozóhely ellen hajtottak végre. A támadásban 36 ember veszítette életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez