Hajsza az „Istennel beszélgető” Joseph Kony után (elemzés)

Afrika, Budapest – Úgy tűnik, hogy az Úr Ellenállási Hadseregének csillaga leáldozóban van. Az Egyesült Államok afrikai különleges műveletekért felelős parancsnoka, Brian L. Losey újságíróknak elmondta, hogy az októberben beígért 100 fős különleges osztag emberei már sikerrel dolgoznak négy közép-afrikai országban, hogy lezárják a lázadó csoportosulás elleni harcot.

 

Ahogy tavaly bejelentették, ezek a katonák csak szakértői, támogatói szerepkört töltenek be a helyi erők mellett, de Losey beszámolója szerint már ez is bőven elég, hiszen az elmúlt hetekben csökkenőben vannak az LRA részéről tapasztalt támadások és ez a következő hónapokban tovább fog folytatódni, hiszen a hadművelet egyre kiterjedtebbé, hatékonyabbá válik.

Bár az USA hangsúlyozottan nem csak az apró sejtekből álló, szörnyűségeket elkövető szervezet vezetője, az állítólagosan Istennel beszélgető Joseph Kony elfogását tűzte ki célul, a négy érintett ország képviselői szerint az LRA megszűnik létezni legendás és megközelíthetetlen vezetője nélkül. A fentebb már említett négy ország határain átívelő, hatalmas, buja élővilággal tarkított területen működő, nagyjából 200-300 fős egykori ugandai lázadó csoport elleni harc egyik fő alappillére a kommunikáció javítása a különböző fegyveres osztagok között, ezért Uganda ismételten kérte az Egyesült Államokat kommunikációs felszerelések és szállítóhelikopterek biztosítására, amelyért cserébe viszont több katonát kell az ügyre állítaniuk. A telefonos konferenciabeszélgetésben szintén résztvevő Karly Wycoff, magasrangú Afrikával foglalkozó külügyi tisztviselő szerint az Egyesült Államok és a négy érintett ország mellett a művelet szerves részét képezik a civil szervezetek, az ENSZ és az Afrikai Unió is, amely utóbbiak főleg a katonai akciók által érintett civil lakosság humanitárius helyzetén kívánnak javítani. De ahogy egyébként Wycoff is rávilágított, a földrajzi és szociális adottságok miatt az LRA katonai úton történő legyőzése szinte lehetetlen (hiszen nem lehet minden kis faluba katonákat küldeni, hogy megakadályozzák egyes sejtek újraszerveződését) ezért a hosszútávú cél az “Úr katonáinak” meggyőzése a fegyverletételről és hazatérésről, utána pedig ezeket a leszereléseket széles körben sajtózva elérni további sejtek reintegrációját a társadalomba.

 

Persze kérdés, hogy egy 5-6 éve az őserdőben élő, kisgyermekként elrabolt harcos számára létezik-e más opció, mint a harc, hiszen tegyük fel, hazatér falujába: egy kis kunyhóban élnek generációk, tucatnyi testvér és a mindennapi betevő megszerzése is küzdelem, a szülői figyelem minimális – így igazából nincs visszatartó erő, hogy ne ismét a bűnözést, a térségben gombamód szaporodó különféle milíciákat válassza egy fiatal. Egyébként a nyilatkozatok megismerése után könnyen belátható, hogy már a nemzetközi közösség is felismerte a tényt, hogy az LRA rég megszűnt lázadó csoportként létezni, egyszerűen a falvak és civilek terrorizálásából tartja fenn magát, csak 2011-ben 278 támadás és legalább 300 emberrablás köthető a nevükhöz (és legalább fél millió embernek kellett menekülnie otthonából) – amitől azonban az Úr Ellenállási Hadserege kiemelkedik a tucatnyi hasonló milícia közül, az a Kony és a Belső Kör tagjai által megteremtett “elkaphatatlansági” kultusz. A hadműveletnek egyébként nincsen határideje, az Egyesült Államok afrikai különleges műveleteinek parancsnoksága (!) addig támogatja a négy országot az LRA elleni harcban, ameddig csak szükséges, hiszen ahogy Losey rávilágított, ezt a problémát csak maguk az afrikaiak zárhatják rövidre, amihez viszont támogatásra van szükségük. A konkrét segítség főleg logisztikai támogatást jelent (szállítási feladatok, üzemanyag biztosítása), de a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy teljes zászlóalj katonát képeztek ki amerikai kiképzők az LRA elleni speciális harcmodorra – Ugandában hozzávetőleg eddig 40 millió dollárt költöttek az amerikai adófizetők erre a célra.

Az ENSZ kongói missziójának (MONUC) egykori reintegrációs vezetője és több LRA jelentés készítője, Phil Lancaster szerint Kony a mai napig szoros kézzel őrzi csoportjának vezető pozícióját és igazából 1980-as években történt létrejötte óta 200-300 harcossal működik, tehát Losey és az amerikaiak nagy sajtóbejelentése konkrétan nem jelentett semmi különleges változást. Egy, az LRA-ról szóló néhány nappal ezelőtti jelentés szerint 2012-ben eddig Dél-Szudánban, Ugandában és a Közép-afrika Köztársaságban nem történtek jelentett támadások, de a Kongói DK-ban csak februárban legalább 12 támadást hajtottak végre az “Úr harcosai”, főleg a Garamba Nemzeti Parkban, Ngilima, Bangadi és Dungu környékén. Ennek talán köze lehet a Kongói DK hadseregének mára már “megszokottá” vált hanyagságához (ennek okairól és hatásairól lehetne vitatkozni), mert hiába vannak zászlóaljak az LRA működési területén, a reagálás nehézkes, lassú és nagyon ritka, amikor a reguláris katonák fizikai kontaktusba tudnak kerülni a lázadókkal (ilyenről talán nem is tudni mostanában). Ráadásul a Kabila-kormányzat nem igazán örül más országok katonáinak saját területén (az állam történelmét ismerve, ez nem is csoda), így nem meglepő, hogy a leginkább támogatott és a témával leginkább foglalkozó Uganda csapatai elől menekülve az LRA a Kongói DK-ba tette át fő működési területét. Bár ez az ugandai “foglalkozás” sem olyan már mint régen, 2009 óta a határrégiókban állomásoztatott katonai egységek száma a felére csökkent, ráadásul az országnak ott van a szomáliai AMISOM misszió, ahol azért jelentősen nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a katonák is.

 

Akárhogy is, ez most egy nagy esély lehet Kony bandájának felszámolására, hiszen 2011 végefelé már jelentősen csökkentek akcióik, ami valószínűleg a körülményeknek és nehézségeiknek is betudható, tehát most egy-két nagyobb csapás (akár magának Kony-nak az elfogása) a padlóra küldheti a fekete kontinens egyik legrégebbi lázadó csoportját – remélhetőleg addig a választásokra készülő Egyesült Államok sem hátrál ki az ügy mögül.  Az Afrikai Unió biztos nem fog így tenni, hiszen az év első hónapjában a szervezet LRA ügyekkel foglalkozó különleges megbízottja, Francisco Madeira az ENSZ egyik képviselőjével a négy érintett ország kormányaival tárgyalt egy 3500-5000 fős speciális haderő létrehozásáról, amelynek fő célja az LRA felszámolása és a vidéki lakosság biztonságának szavatolása – kérdés, hogy lehet-e még több katonát kérni az LRA által már szinte nem is érintett Ugandától, az oly messze fekvő Kinshasától, a Dél-Szudán életben tartásáért küzdő Jubától vagy az alapvetően érdektelen Banguitól. És ráadásul ha ez a különítmény nem akar a korábbi hadműveletekhez hasonlóan elbukni, akkor technikailag is megfelelően kell harcba indulnia, speciális kiképzés után, hiszen legutóbb is az ugandai és a kongói hadsereg műveleteinek minimális összehangoltsága miatt menekült el Joseph Kony belső köre (legalábbis ez egy fontos tényező volt).

És bár a jelentések többsége arról szól, hogy a mostani LRA már csak árnyéka egykori önmagának és már nem több mint egy csapat bűnöző, egy dologban a legjobban képzett kommandóval is képesek versenybe szállni: tökéletességre fejlesztették az őserdei harc és rejtőzés stratégiáját, hiszen mikor olvashattunk hírt arról, hogy katonai egységek akár csak megközelítették volna az LRA búvóhelyeit? A folyamatosan mozgásban lévő kisebb sejtek állandóan kapcsolatban vannak és tökélyre fejlesztették a civilek használatát a hadseregekkel szembeni taktikájukban, mert ugyebár nehéz bízni a katonákban, ha akkor sosincs ott egy fegyveres sem, amikor kellene. És még nem tudjuk azt sem, mi lesz ha növekszik a nyomás az LRA-n, hiszen a 2008-as Mennydörgő Vihar hadművelet után nemhogy csökkentek volna a támadások, inkább brutálisabbá és gyakoribbá váltak – a hatalmas területen szétszórtan fekvő falvak védelme szintén fontos kérdés lehet.

A hajsza tehát ismét elkezdődik Joseph Kony nyomában, de tényleg igazi összefogásra és támogatásra van szükség, ha a nemzetközi közösség győzelmet szeretne elérni, hiszen ahogy egy egykori LRA katona nyilatkozta nemrég: “18 évet töltöttem Kony-val. Az LRA ellen az egyetlen hatékony erő a fegyver.”

 

A mindennapiafrikainfo.hu elemzése.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez