Szülők iskolája : Jaj a matek miért oly nehéz nekem?

Szingapúrban 500 dollárt fizetnek a szülők azért, hogy matematikában felzárkózzanak, és tudjanak otthon segíteni az általános iskolás gyerekeiknek. Szingapúr diákjai az OECD listáján az első helyen végeztek matekból és fizikából.

Az 5,5 milliós állam döntő fontosságúnak tartja az oktatást a jövő szempontjából. Nem mintha a múlt miatt Szingapúrnak szégyenkeznie kellene, hiszen ötven évvel ezelőtt Magyarországgal volt egy szinten, ma pedig az egy főre jutó GDP meghaladja az amerikait is. A távol-keleti városállamban úgy vélik, hogy a siker záloga az oktatás, azon belül is a matematika. Rájöttek arra, hogy a szülők nem képesek követni a gyerekeiket.

Így magániskolák nyíltak kettős céllal: egyrészt a szülőket tanítják meg a matematikára, másrészt pedig a diákokat segítik abban, hogy jól szerepeljenek az iskolákban. A négynapos tanfolyam összesen 500 dollárba kerül. A végén a diákok is jobbak lesznek matematikából, és a szülők is jobban megértik a gyerekeik problémáit.

Szingapúrban évente 827 millió dollárt költenek ilyen magániskolákra. Ez a szám a duplája a tíz évvel ezelőttinek. A jövőben hasonlóan dinamikus fejlődésre számítanak, hiszen nemcsak a matematika, de az informatika is olyan tárgy, ahol a szülők kissé elveszettek. Gyakran előfordul, hogy a gyerekeik többet tudnak náluk. Ezért mind több olyan magániskola nyílik Szingapúrban, mely a matek mellett informatikai képzést is hirdet diákoknak és szülőknek egyaránt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez