Az EU fejlesztési biztosa az afrikai tervekről-magyar részvétellel

Belgium, Brüsszel – Élelmiszerbiztonság és energia. Erre a két területre összpontosít az EU a következő költségvetési periódusban. Erről a fejlesztési biztos beszélt az Afrikával foglalkozó európai üzletemberekkel rendezett brüsszeli találkozón. A megbeszélésen többek között részt vett Balogh Sándor és Szedlacskó Zoltán, az Ahead Global igazgatója. Az AfriPORT Balogh Sándort kérdezte.

 Érdemes már az elején tisztázni, hogy az EBCAM – European Business Council for Africa and the Mediterranean,(Európai Üzleti Tanács Afrikáért és a Mediterrán Térségért) ahogyan azt a neve is mutatja, európai üzletemberek által létrehozott szervezet, amelynek célja a régió fejlesztése, a gazdasági kapcsolatépítés. Magyarországot ebben a csoportban az AHEAD Global ( African Hungarian Economic Association for Development) képviseli. Így vehettünk részt a találkozón. A szervezet főtitkára, Fernando Matos Rosa korábban az Unióban dolgozott, így jól ismeri a fejlesztési biztost, Andris Piebalgs-t ami megalapozta a jó hangulatot.

Az uniós biztos elmondta, hogy a következő, 2013-ban induló hétéves költségvetési periódusban az EU a korábbiakhoz képet erőteljesebben kíván támaszkodni a magánszektorra az afrikai fejlesztések megvalósításában. A találkozón elfogadott program értelmében például hamarosan gazdasági, befektetési témákkal foglalkozó EBCAM-EU küldöttség látogat el Szenegálba, Ghánába, Zambiába és Mozambikba. Rendszeresebbé válnak a találkozók, és szóba került az EU-Afrika Gazdasági Fórum újjáélesztésének ötlete is.

Ami a konkrétumokat illeti, a biztos elmondta, hogy a fejlesztések két fő iránya az élelmiszerbiztonság és az energia, ami azt is jelenti, hogy az uniós forrásokat is erre a két területre kell összpontosítani az elkövetkező hét évben. Mindehhez a korábbinál rugalmasabb pénzügyi politika is társul, ami lehetővé teszi, hogy a magánszektor könnyebben, egyszerűbben tudjon bekapcsolódni az afrikai fejlesztésekbe, és helyben találjon megfelelő válaszokat a globális kihívásokra

Az Unió lehetővé kívánja tenni, hogy közvetlen támogatást kapjanak az Afrikában beruházni, fejleszteni szándékozó mezőgazdasági kistermelők, beleértve a mezőgazdasági képzéseket, tanfolyamokat is. Ebben Magyarországnak is kiemelt szerepe lehetne, Balogh Sándor emlékeztetett arra, hogy az AHU (Afrikai-Magyar Egyesület) már 2008-ban kidolgozta a nyíregyházi főiskolával közösen egy farmerképző szakiskola koncepcióját, tananyagát, módszertanát, de természetesen más hazai felsőoktatási intézmények is részt vehetnének a projekt megvalósításában.

Fontos megjegyezni, hogy az Unió kizárólag a megújuló forrásokra támaszkodó energetikai fejlesztéseket támogatja ezentúl, az uniós biztos úgy látja,  Magyarországnak hatalmas lehetőségei vannak ezen a területen, hiszen a biogáz előállításához vagy a napenergia hasznosításához szükséges technológiák a rendelkezésére állnak. Ez pedig jól illeszkedik az Unió afrikai fejlesztési koncepciójához – mondta végezetül Balogh Sándor. 

foto 3

 foto 1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez