Nos ez a kenyér most luxuscikké vált az argentínok asztalán: a buzaliszt alapú ételek a húsok mellett a latin-amerikai ország konyhájának az alapja.
A kenyér az elmúlt hét évben azonban már a luxuscikkek közé emelkedeett, a pékségek látogatottsága pedig alaposan visszaesett: a kenyér ára az argentínok többségének a pénztárcájához mérten az egekbe emelkedett – egészen pontosan 700 százalékkal drágább ma a kenyér, mint 2006-ban volt.
- kenyérár a legmeredekebben éppen 2013-ban emelkedett, amikor 50 százalékkal kínálták drágábban a pékárút a boltok. A megtermelt búza mennyiségétől függő ellátás akadozása láttán az argentin vezetés bevezette az ,,Ellátást biztosító törvényt” – ezzel a tárolt árú lefogallása válik lehetővé, ha nem kerül forgalomba a megfelelő mennyiségű, de rendelkezésre álló alapanyag. A kormány a termelőket az árú visszatartásával vádolta – ez vezetett a fenti törvény bevezetéséhez.
Azonban ez sem biztosítja ma már, hogy a búza a kenyérszükségletet biztosító mennyiségben rendelkezésre álljon: a termelők szerint a kormány beavatkozásnak köszönhető a kialakult helyzet. A búzatermés tavaly volt a legalacsonyabb 1899 óta – ez is okozza a mostani ellátási zavarokat.
Az elmúlt hét évben a 15 millió tonnás évi búzatermés lecsökkent 9 millióra, hasonló tendencia figyelhető meg a hús és a tejtermékek piacán is.
Ugyanakkor a termékcsökkenéssel egyedül nem magyarázható csak a kenyéráremelés, mivel a búza a kenyér árának mindössze 10 százaléka, a többi a járulékos költségekre megy: áram, szállítás és mások. Azt, hogy mi a kiút a kenyér számára Argentínában – egyelőre keresik. A termelés csökken, az árak nőnek és ez hamarosan kenyérválsághoz vezet – mondják.