Folytatódnak Kuba és az EU közötti tárgyalások

Az évtizedek óta megromlott kapcsolatok normalizálását tűzte ki célul Kuba és az Európai Unió a Havannában folytatott kétnapos tárgyalásokon.

A felek helyi idő szerint szerda este megállapodtak a politikai közeledés menetrendjében, illetve a jövőbeni tárgyalások útitervében.

Az Európai Unió küldöttségének vezetője, Christian Leffler az unió havannai képviseletén tartott sajtóértekezletén közölte, hogy egyetértettek az együttműködés legfontosabb céljait, illetve tartalmát illetően. Mindazonáltal vannak nézeteltérések is, egyebek között az alapvető jogok biztosításának területén. Leffler utalt arra is: a kubai fél tudomására hozták, hogy az EU nem ért egyet az ukrán válsággal kapcsolatos orosz politika Havanna általi erőteljes támogatásával.
Ami az említett menetrendet illeti, a delegációk a jövőben kéthavonta felváltva találkoznak Brüsszelben, illetve Havannában. A viszony normalizálásának célját illető egyetértés ellenére mindkét fél hosszú tárgyalásokra számít – jelentette ki az EU képviselője.
Kuba az egyetlen latin-amerikai ország, amellyel Brüsszel mostanáig nem kötött hivatalos megállapodást a kétoldalú kapcsolatokról.

A latin-amerikai szigetország az elmúlt években jelentősen lazított a gazdaság állami ellenőrzésén. Az új szabályozás értelmében külföldi cégek nyolc éves adómentes időszakot kapnának az alapítástól kezdődően – ezt az időszakot a Minisztertanács meghosszabbíthatja. Ha azonban olyan technológiáról van szó, amely a kubai energiaforrásokat használja (beleértve a megújuló energiákat is), akkor a normák alapján kivetett adót 50 százalékkal megnövelhetik.

Miközben megnyitják a párbeszédet a kapcsolatok új alapjairól, továbbra is érvényben van ugyanis az EU ,,közös álláspontja” a korlátozott és egyoldalú kapcsolattartásról, amelyet José María Aznar, az akkori spanyol elnök nyomott keresztül az unión 1996-ban. Az Unió ugyan felújította a politikai és együttműködési tárgyalásokat Kubával 2008-ban, ugyancsak spanyol kezdeményezésre, amelyet akkor 75 ellenzéki őrizetbe vétele miatt szakítottak meg.Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy bár a ,,közös álláspont” létezik Kubával szemben, de az unió 14 állama kötött már különböző tartalmú kétoldalú megállapodásokat a szigetországgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez