Ahogy a kontinens nem felfedezőjéről, Kolumbusz Kristófról kapta a nevét, úgy a chilis bab sem texasiként hódított. Minden marketing kérdése: a babos marhahúst a déli szomszéd tette világhírűvé. Texasban csak kitalálták és megfőzték. Tehát íme egy tex-mex chilisbab:
Először megpirítunk kevés olajon néhány szem rómaiköményt, majd két nagyobb fej, apróra vágott vöröshagymát teszünk rá. Amikor üveges, rádobunk úgy 80 dkg darált marhahúst, 4 gerezd összetört és felaprózott fokhagymagerezdet, megszórjuk friss pirospaprikával, kevés cayenne borssal, mérsékelten erős chiliporral és pár percig kislángon főzzük. Ezután jön a hámozott, kockáravágott paradicsom (vagy egy üveg egész paradicsomot tartalmazó konzerv levével együtt) só, frissendarált feketebors és mehet a sütőbe egy bő órára – a legjobb, ha mindezt egy öntött vasfazékban teszi. (normál tepsi is megfelel) Amíg sül, nézzünk utána, texasi vagy mexikói identitású ebéddel/vacsorával állunk-e szemben. Ha már eldöntöttük, úgy egy óra múlva, hogy milyen zászló – amerikai vagy mexikói – alá ültessük az asztalon/nál/ a készülő vendéget, tegyünk bele három konzerv vörösbabot, egy kis konzerv kukoricát, és közepes lángon még fél órára mehet vissza a sütőbe. Ropogós bagettel tálaljuk – hogy valami elegáns francia is legyen a dologban. Jó étvágyat!
(Visited 1 times, 1 visits today)