Az euró vesztésre áll Latin Amerikában

Az euró eddigi rövid története során soha nem tudta igazán felvenni a versenyt Latin Amerikában a dollárral szemben és a mostani válsággal küzdő európai közös pénz még azt a kis teret is elveszítheti, amit megnyert magának a dél-amerikai kontinens országaiban.
Mindegy, hogy pénzügyi átutalásokról, kereskedelmi forgalomról vagy megtakarításokról legyen-e szó, az euró csak egy nagyon szűk szegmensét tudta meghódítani a latin-amerikai pénzvilágnak. Mégis azt is meg kell említeni, hogy összességében nagyobb arányban volt jelen ezen a távoli pénzpiacon, mint korábban bármelyik, az euró által ,,leváltott,, nemzeti valuta, és az euró dollárral szembeni stabilitása és értéknövekedése korlátozottan ugyan, de értékes megtakarítási eszköznek tűnt.

Ez a rokonszenv mostanra erősen megcsappant, mert éppen ezekben az országokban még fájó emlékként él a pénzleértékelés és sokan hasonló helyzetet vélnek felfedezni az euró körüli vitákban, mint ami megelőzte például az argentin pénz elértéktelenedését.
Az euró nehezen megszerzett megbízhatósága most kezd eltűnni és sokan átérzik abizonytalanságot ennek a valutának a jövőjét illetően – mondja Luciano Rostagno, a brazil WestLB bank stratégiai elemzője. Mi már az euró értékvesztésének szemtanúi vagyunk – teszi hozzá.
Az Európai Unióba szállítják a latinamerikai kivitel 13,6 százalékát és ezzel az öreg kontinens a második legfontosabb kereskedelmi partnere latin-Amerikának. Ez a Mercosur államai és Chile esetében az első helyet is jelenti. Ugyanakkor ezeknek az ügyleteknek csak egy része zajlik euróban. Másrészről az elmúlt években az EU a kontinensen a legnagyobb befektetőjévé vált – mutatják a Cepal (Latin-Amerika és a Karibi Térség Gazdasági Bizottsága) adatai. Ha a számokat vesszük alapul, idén az első félévben az európai befektetések elérték a 82.562 millió amerikai dollárt és a második félév adatai is várhatóan történelmi rekordot döntenek majd.
Brazília esetében a külföldi befektetések felét adják az európai eredetű ügyletek.
Mindenképpen elmondható, hogy az euróválság nagyon kedvezőtlenül érintené az országokat még akkor is, ha például Brazília  349.700 millió dolláros tartalékkal rendelkezik ezen esetek kivédésére.
Az euró relatív hátrányos helyzetét az is mutatja, hogy míg a dollár a második világháborút követő Breton Woods-i egyezmények után világszerte  elfogadott valutává vált, addig az euró csak a különböző európai kereskedelmi elszámolásokban tudott komoly szerepet vállalni.
Ha az euró ki akar lépni ezen korlátok közül, akkor Európa nem engedheti meg magának, hogy az euróövezet államai ne hozzák létre egységes pénzügyi és politikai uniójukat – vélik szakértők.
Miközben a világ pénzügyi tartalékainak 65 százaléka dollárban van, ez az euró esetében csak 27 százalék.
Mond meg, miben őrzöd a pénzed és megmondom, ki vagy – mondják Latin Amerikában. A dollár túlsúlya még azon államok esetében is jelentős, amelyek egyébként nagyon krtikus magatartást tanúsítanak Washingtonnal szemben. Ez még Bolíviában és Venezuelában is így van és a kereskedelmi elszámolásokban az egész kontinensen előretörőben van a kínai valuta, jüan is.(BBC)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez