Mexikó Budapesten

Korabeli metszetek, rajzok, könyvek és illusztrációk mutatják be mostantól február végéig Mexikót, a távoli latin-amerikai országot, amely erre az időszakra jelképesen Budapestre költözik a WAM Design Centerbe.
A Cervantes Intézet jóvoltából egy válogatást láthatnak az érdeklődők a legjobb mexikói illusztrációkból, amelyek a mexikói avantgárd fénykorát, az 1920-ban véget ért forradalmat követő időszak virágzását mutatják be olyan művészek munkáin keresztül, mint Diego Rivera, Josep Renau, Covarrubias, Dr. Atl (Gerardo Murillo) vagy Leopold Mendez. A kiállítás során bepillantást nyerhetünk a mexikóiak identitáskeresésébe, abba, hogyan élnek egymás mellett különböző kultúrák, és miben is rejlik valójában Mexikó egzotikuma. Rajz és oktatás egyaránt virágkorukat élték az 1920 és 1950 közötti időszakban, a kiállítás ezen területeken keresztül tárja elénk, mit is jelentett akkoriban mexikóinak lenni.
Ez volt az az időszak, amikor a rajz, a művészeti alkotás és az oktatás határtalan kreativitással, vitalitással megalapozta a mai sokszínű és méltán nemzetközileg elismert mexikói vizuális kultúrát. Ebben az időszakban olyan alkotások születtek, amelyek az ország történelmének, művészeti és társadalomfejlődési folyamtainak korszakmeghatározói lettek.
Ekkor irta Octavio Paz mexikói író A magány labirintusa című művét, amely a mexikói identitáskeresés nagy regénye. De erre az időre esik Pablo Neruda chilei költő versének, a Canto General-nak a születése – ez a spanyol, latin tudat összefonódását énekli meg. S ezekben az években forgatta Luis Bunuel a Los olvidados (Az elfelejtettek) című filmjét. Itt zajlott Diego Rivera és Frida Kahlo viharos kapcsolata, a baráti körükhöz tartozott Lev Trockij is – csupa olyan nevek, amelyek így vagy úgy mai világunkat alakították. Mindez a könyvnyomtatáson, grafikai terveken és a tipográfián keresztül tanúskodik erről a szellemileg pezsgő avantgarde világról.
A mexikói bemutatkozás része Kepenyes Pál szobrász- és iparművész tárlata, valamint a maja és a prekolumbiai kultúrákba végérvényesen beleszerető Bertók Éva kerámikus munkáinak bemutatása.
A programsorozat része lesz Luis Bunuel világhírű spanyol rendező Mexikóban forgatott filmjeinek bemutatása is.
A kiállítás Berlinből, Valenciából és Prágából érkezett Budapestre, majd Párizsba folyttatja az útját. A hideg hazai télbe a meleg nyár üzenetét hozó Mexikó bemutatkozása minden látogatónak igazi szellemi és vizuális élményt ígér. S hogy napi nemzetközi aktuálitást is adjunk az eseménynek: A Mexikói mariachi éppen ezen a hét végén került fel az UNESCO Világörökségi listájára. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez