Chipá
A chipá egy sajtos tápiókalisztből sütött pogácsa, esetleg ánizzsal meghintve árulják a népviseletbe öltözött asszonyok, lánykák az utcán és autóbuszokon, ha az ember szerencsés, a külvárosokban található chiperíákban hozzájuthat a frissensült finomsághoz, egy pohár cocido quemado kíséretében.
Hozzávalók:
500 gramm tápiókaliszt
100 gramm zsír
2 tojás
2 evőkanál só
Esetleg pár szem ánizs
250 gramm eidami sajt (természetesen ha Queso Mar de Platát találunk, az csak jobb lehet, de ez itthon csaknem lehetetlen.)
Tej (mennyiség a tészta állagának megfelelően)
A tápiókalisztet elkeverjük sóval, a zsírral és a két tojással. Hozzá adjuk a reszelt sajtot és a narancs levét. Addig keverjünk tejet a tésztához, amíg kellemes homogén jól gyúrható állagot kapunk. A tésztából körülbelül maroknyi golyókat gyúrunk és a tepsiben 10 percig pihentetjük őket, majd 210°C fokon 15 perc re a sütőbe velük.
Ha cocido quemadóval szeretnénk kísérni, akkor, a matét némi barnacukorral kell karamellizálnunk – ez a folyamat korántsem egyszerű, így lehet, hogy a cél érdekében inkább valamilyen gyarmatáru boltból próbáljunk cocido quemadót szerezni.
Sopa Paraguaya
A sopa paraguaya szó szerinti fordításban paraguayi levest jelent, ám a látszat csal, igazából nem is levesről, hanem egy piskótáról beszélünk. A legenda szerint Carlos Antonio López paraguayi elnök a XIX. század derekán, és nem mellékesen a kukorica leves nagy hódolója, egy külföldi nagykövetet hívott ebédre és a szakácsnőtől a fent említett kukorica levest rendelte. A szakács figyelmetlensége miatt a leves elforrt és a vendégnek egy a polentához hasonló tésztát szolgáltak fel. Amikor a nagykövet kifogásolta, hogy nem is leves van az asztalon, a keményfejű elnök nemes egyszerűséggel kioktatta a tudatlan külföldit, hogy Paraguayban ilyen a leves.
Hozzávalók:
800 gramm kukoricaliszt
500 vöröshagyma
300 gramm zsír vagy olaj
6 tojás
2 dl Crema de leche – ez a tejtermék a tejföl és a frissen fejt tej közötti átmenet minimum olyan 20%-30%-os zsírtartalommal
500 gramm friss sajt (pl. gomolya)
150 gramm reszelt sajt
Ha figyelmetlen szakács receptjének XXI. századi adaptációját szeretnénk elkészíteni, az elforralás helyett használjunk inkább sütőt. Zsíron vagy olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, sózzuk, majd félretesszük, hogy kihűljön.
A dinsztelt , és immár hideg hagymához egyenként hozzáadjuk a tojást, a crema de lechét, jól elkeverjük, jöhet utána a liszt, addig gyúrjuk, amíg krémes püré állagot nem kaptunk.
Hozzáadjuk a friss sajtot, egy olajozott vagy zsírral/margarinnal kikent tepsibe tesszük a tésztát és 40-50 percig sütjük 210 fokon.
A sopa paraguaya méltó kísérője grillezett húsoknak, de akár előételkén egy salátával is tálalhatjuk.