Zöldséggel rakott quinoa – kimondhatalanul finom

Ha még másodszorra sem tudjuk kiejteni a nevét, azért nem kell feladni: a quinoa (ejtsd: kinoá) egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. S ugye az ember anyját ne vegye mindenki a szájára. Peruban és Bolíviában termesztik, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. Amiért biztosan a szívünkbe zárhatjuk: ez egy gabonaféle, amely nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.

 

Fogyókúrára ilyenkor a bikiniszezon kezdete előtt kiválló: magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Bioboltokban hozzájuthatunk és biztosan nem eszünk belőle sokat – ez az itthoni átlagos bérviszonyok között szinte lehetetlen.

Zöldséggel rakott quinoa

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg quinoa, 2 hagyma, 2 cukkini, 1 padlizsán, 4 para- dicsom, kakukkfű, oregano, reszelt sajt.

Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.

(Visited 103 times, 8 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez