Arepa – és jól kezdődik a napja

Arepa, a venezuelai reggelek varázslatos szava, amelynek kiejtése az itteniek fülét kellemes dallamként, gyomrát pedig izgató bizsergésként éri el.

 

 

 

Ha ugyanis elhangzik az arepa kifejezés, akkor a venézek többsége reggelizni megy. A reggeli pedig az egyik legfontosabb napi táplálkozás ezen a tájon és a reggelizőhelyek teljes tárháza várja a
hosszabb-rövidebb éjszaka alatt megéhezettek népes hadát.
A reggelizőhelyek a város tájékozódási pontjai – te hol reggelizel? A kérdésre adott válasz máris többe tárul el az illetőről, mint egy kétoldalas életrajz. Tudni, hogy merre lakik és mi a kedvenc reggeli étele, hazaszerető-e vagy a külföldi divatokat majmolja: arépázik vagy a croissannak hódol. S persze itteni-e, aki rendesen reggelizik, vagy külföldi, aki a korgó gyomorhoz van szokva. Aki itteni, az erre nem sajnálja az időt és a ,,fáradtságot” a reggelijétől – vagyis időben útnak indul, hogy legyen ideje egy jót reggelizni. S miközben az arepáját fogyasztja, elmélázhat az előtte álló nap teendőin, vagy máris társaságban van és akkor jöhet az elmaradhatatlan eszmecsere – fociról, nőkről és más rendes dolgokról. Egy igazi venéz az arépáját nem mérgezi politikával!
Az arepa egy töltött kukoricalepény – önmagában is fenséges, de a töltelékek tárháza emeli mennyei magasságokba. A félbevágott aperalepényt meg lehet tölteni szaftos puha házisajttal, feketebabbal, kis húsdarabokkal, sültekkel, főttekkel – zöldséggel, szószokkal, főzelékfélével. Egyszóval mindennel, ami az ember fantáziájában megszületik és a sós lepénykébe beleillik.
Ha arepát akarunk készíteni, akkor fogunk két csészényi langyos vizet és lassan belekeverünk egy csésze kukoricalisztet. Aztán keverjük vagy a keverőgéppel addig dolgozunk rajta, amíg egy sima masszát nem kapunk. Ekkor jön három teáskanál só és még némi keverés. Ekkor ebből a jól formázható, de már nem folyékony masszából ki labdákat formázunk, majd a tenyerünkkel szétlapítjuk őket. Egy kissé beolajozott serpenyőben mindét oldalunkat megsütjük egy pár percig, majd a lepénykéket előre melegített sütőbe tesszük és otthagyjuk egy fél órát. Akkor vannak készen, amikor  a kezünkkel megveregetjük, és úgy szólnak, mintha belül üregesek lennének. Ebbe az üregbe kerülnek majd a jobbnál jobb töltelékek!

Töltelék:
sajt, tonhal, kolbász
zöldségek

{youtube}5H__chJEuuk{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez