Életmentő távirányítású csótányok

A North Carolina State University kutatói csótányok segítségével kutatnák fel a földrengésektől összedőlt épületek alatt rekedt túlélőket.

Amerikai kutatók teljesen megváltoztathatják a csótányokról alkotott képünk. A jövőben távirányítású, vagy ha úgy jobban tetszik, “biorobot” bogarak kutathatják fel a túlélőket a más technológiával elérhetetlen helyeken. Főleg a földrengések után segítheti a kutatók munkáját a találmány.

Az észak-karolinai egyetemen olyan elektronikus eszközt fejlesztettek ki, mely elfér egy csótány hátán. Ezzel képesek a kezelői úgy irányítani a rovart, hogy az  a legeldugottabb zugokba is be tud mászni. Alper Bozkurt, az egyik fejlesztő azt írta az egyetem honlapján, hogy egy rendkívül érzékeny mikrofon is helyet kapott a “hátizsákban”, mely képes megkülönböztetni az emberi hangot a környezetétől. A hang forrásának lokalizálása után pedig a csótányt egyszerűen a célponthoz irányítja az eszköz. A laboratóriumi teszteken jól szerepelt a találmány.

A parányi berendezés áramforrását apró napelem szolgálja. Abban az esetben, ha töltésre lenne szükség, csupán egy fényforrás felé kell irányítani a csótányt.

Az állatokat, de főleg ezt a rovarfajtát a tudomány évtizedek óta vizsgálja, hogy megtudja: miként képesek a földrengéseket előre jelezni. Mostantól viszont a már bekövetkezett katasztrófák utóhatásait enyhíthetik a csótányok.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez