Fegyvermentesítési együttműködés az egykori ellenséggel

Egy Japán által Kínában épített létesítményben megkezdték azoknak a második világháborús japán vegyi fegyvereknek a megsemmisítését, melyek kínai területen maradtak – mondta egy tokiói tisztviselő. Ez egy ritka példa az együttműködésre a két ország között.

 

 

 

 

A létesítmény Harbaling észak-keleti részén épült, ahol feltevések szerint 300-400 ezer vegyi fegyvert hagytak hátra a japánok – mondta a japán kabinet tisztviselője. A létesítményben most japánok és kínaiak együtt dolgoznak. „Ez a mi felelősségünk, így természetes hogy elvégezzük a munkát, mivel nagy figyelmet fordítunk a helyi lakosság és a környezet biztonságára.”

Tokió és Peking között évek óta feszült a hangulat, különösen a kelet-kínai tengeren zajló területi viták, illetve a 20. századi japán megszállás brutalitása miatt.

„Az itt hagyott fegyverek közül voltak azok is, melyeket a japán megszálló hadsereg vetett be Kínában az invázió alatt” – írja a Xinhua nevű hivatalos hírügynökség, egy meg nem nevezett kínai tisztviselőt idézve.

1999-ben Tokió és Peking megállapodott abban, hogy elpusztítják ezeket a fegyvereket, valamennyi ehhez tartózó japán leírással, technológiával együtt. Az eredeti terv az volt, hogy mindezzel 2007-re végeznek, aztán a határidő 2012-re tolódott. Azóta további késedelmeket szenvedett a megsemmisítési program.

A japán hátrahagyott vegyi fegyverek hivatalának honlapja szerint eddig összesen 47 ezer fegyvert találtak, és raktároznak Kínában. Peking rendszeresen felhívta Tokió figyelmét a dolog súlyosságára, és sürgette, hogy végezzék el gyorsabban a munkát.

„A haladás még messze elmarad a tervezet által meghatározott mértékektől Japán és Kína között”- mondta kissé kacifántosan a kínai külügyminisztérium szóvivője, majd az egyszerűség kedvéért megjegyezte: „Kína kéri Japánt, hogy gyorsítsa fel a vegyi fegyverek megsemmisítését.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez