Az ENSZ bemutatta tervét, hogy milliókat mentsen meg az éhezéstől

Hétfőn kezdődött Rómában az a háromnapos, a világ élelmiszer-biztonságáról szóló ENSZ csúcstalálkozó, amelyen a szervezet főtitkára, Ban Ki Mun felhívta a figyelmet arra, hogy csak ezen a napon 17000 gyerek fog éhen halni – minden ötödik másodpercben egy, hatmillió évente – annak ellenére, hogy a Földön bőven van elegendő élelmiszer mindenki számára.

„Ma több mint egymilliárd ember éhes” – mondta Ban Ki Mun, majd hozzátette, hogy azonnali és hosszú távú megoldásra van szükség. A főtitkár, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Jacques Diouf  24 órán keresztül éhségsztrájkoltak, így fejezték ki az egymilliárd éhező iránti szolidaritásukat. „Nem volt könnyű, de túl sok ember számára ez a mindennapi valóság.”

 

Az ENSZ-főtitkár vázolta az intézkedések széleskörű spektrumát, melyekkel harcolni fognak a probléma ellen. A helyzetet jelentősen súlyosbítja a klímaváltozás, illetve a népességnövekedés, aminek az lesz a következménye, hogy 2050-re kétmilliárddal több éhes szájat kell majd etetni – vagyis összesen 9,1 milliárd embert.

 

Az azonnali szükségletek – élelmiszersegély, biztonsági háló, szociális védelem – kielégítésén túl, hosszú távú célokat is teljesíteni kell, például fontos növelni a befektetések számát a mezőgazdasági szektorba, megoldani a vízellátás problémáját, továbbá elengedhetetlen a jobb piaci feltételek és a méltányos kereskedelem biztosítása a gazdálkodásból élők számára.

 

„A kistermelők jelentik a szívét és a lelkét az élelmiszer-biztonságnak, illetve a szegénység visszaszorításának” – jelentette ki Ban Ki Mun. „Ellen kell állnunk a protekcionizmusnak, valamint azoknak a támogatásoknak, amelyek torzítják a piacokat. A mi munkánk nem csak etetni az éhes embereket, hanem képessé kell tennünk az embereket arra, hogy saját maguk etessék.”

 

Az ENSZ főtitkára számos olyan dologra hívta fel a figyelmet, amelyek az elmúlt években emberek millióinak életét veszélyeztették, például az energiaárak emelkedése, ami az élelmiszerek árának növekedéséhez vezetett, vagy a megtakarítások pazarlása, amiket az oktatás, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztésére is fordíthatnának.

 

Forrás: Allafrica 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez