Afrika még mindig éhezik

Három afrikai ember közül egy folyamatosan éhezik annak ellenére, hogy évente három milliárd dollárnyi élelmiszersegélyt juttatnak el a kontinensre, valamint 33 milliárd dollár értékű élelmiszerimport érkezik a területre – figyelmeztetett az ENSZ Afrikáért felelős Gazdasági Bizottságának (ECA) élelmiszerbiztonsági igazgatója.

Jobb lenne, ha a 33 milliárd dollár nagy részét – amit Afrika arra költ, hogy élelmiszert importáljon – inkább a hazai termelésbe fektetnék mind a regionális, mind a globális kereskedelem miatt – ezzel csökkenteni lehetne a szegénységet, illetve megváltozhatna Afrikának a világgazdaságban betöltött szerepe – mondta Josue Dione, az ECA egyik munkatársa egy tegnapi konferencián, amit a nigériai fővárosban, Abujában tartottak.

„Az afrikai mezőgazdaság teljesen kiszáradt – a művelhető földterület kevesebb, mint négy százalékát tudják öntözni. Ehhez képest Ázsiában a földek 33%-át, a Közel-Keleten pedig 29%-át lehet megművelni. Az afrikai mezőgazdaság éhes is, mindössze 14,6 kilogramm trágya jut 1 hektárra, míg a fejlődő országokban 114,3 kilogramm” – közölte a sokkoló tényeket Dione.

Az ECA szerint Afrika részesedése a világ mezőgazdasági kereskedelméből 2006-ban 3,2 százalékra esett vissza – az 1980-as években még 5,4 százalék volt, az 1960-as években pedig 15 százalék.

„A világ mezőgazdasági- és élelmiszer-kereskedelme jelentős mértékben csökkent az értékláncon, ennek köszönhetően kevésbé függ a természeti erőforrásoktól” – mondta Dione. Sajnos azonban Afrika élelmiszeriparában és mezőgazdaságában a feldolgozásra alkalmas, magas árú termékek előállítása szokatlanul nehéznek bizonyult.

Dione hozzátette, hogy Afrika ugyan jelentős versenyhátránnyal küzd a mezőgazdasági feldolgozás terén, azonban a megfelelő politikák segíthetnek fejleszteni a környezettel kapcsolatos üzleti tevékenységeket, valamint hozzájárulhatnak a szükséges feltételek kialakításához azért, hogy ösztönözzék a mezőgazdasági magánbefektetéseket. Az ECA támogatja a regionális értékláncok fejlesztését, így a hazai termelés több erőforrást használhat a jövőben.

Forrás: Jeune Afrique

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez