A magasabb hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárás aggasztó következménye a termés csökkenése. Az egyik legfontosabb élelmiszer, a kukorica termelése 6,9 százalékkal esett vissza – olvasható a FAO közleményében.
Múlt héten a FAO Angolában tartott, a fekete kontinensről szóló konferenciáján a szervezet felszólította az afrikai kormányokat, hogy prioritásként kezeljék a mezőgazdaság fejlesztését, valamint tegyenek meg mindent a fenntartható természeti erőforrások megóvásáért.
A FAO szerint az afrikai népesség egyharmada olyan területen él, ahol gyakran fordulnak elő aszályok, és a kontinens tíz legnagyobb városa közül hat a tengerparton helyezkedik el. Az ENSZ felhívta rá a figyelmet, hogy ezek a területek nagymértékben ki vannak téve a klímaváltozás veszélyének, amely leginkább a szegényebb afrikai országokat fenyegeti.
Az éghajlatváltozás okozta problémák legyőzése érdekében meg kell védeni a helyi élelmiszereket, valamint prioritásként kell kezelni a mezőgazdasági intézkedéseket – olvasható a FAO jelentésében.
Az angolai fővárosban, Luanádban tartott ötnapos találkozó azzal is foglalkozott, hogy milyen hatással lesznek a magas élelmiszerárak az afrikai élelmiszerbiztonságra, valamint a bioüzemanyag gyártásának lehetőségével.
Forrás: Africa World News
Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU