Borban az igazság

Madagaszkár – A borászat fejlesztése lehet a madagaszkári gazdaság egyik kitörési pontja, ha a szigetlakók is felismerik, hogy változtatni kell a jelenleg érvényes szabályozáson. Az Afrikai-Magyar Egyesület küldöttsége, Balogh Sándor elnök vezetésével, közvetlen tapasztalatokat szerzett a madagaszkári bortermelési és fogyasztási szokásokról. A későbbi együttműködés reményében.

 

Az Afrikai Magyar Egyesület delegációja Chan Fao Tong úrnál, a Madagaszkár-szerte híres Gran Cru d’Antsirabe borokat készítő borászat tulajdonosánál tett látogatást. A borász megmutatta a szőlőültetvényt és a mindenfajta gépesítés nélkül, hagyományos módszerekkel működő pincegazdaságot. Madagaszkáron a hetvenes években még sok helyütt termesztettek szőlőt, mára a kedvezőtlenül alakuló adózási környezet és a szakemberek elvándorlása miatt 600 hektárnyira zsugorodott a termőterület. A legkisebb magyar borvidék, a somlói területe ennek a duplája. Tong úr elmondta, hogy az oltványokat Franciaországból szerzi be, és nincsenek értékesítési gondjai, annak ellenére, hogy hektáronként rekord mennyiségű, majdnem 150 mázsányi termést gyűjtenek be a februári, márciusi szüreten. Egy palack Grand Cru ára megközelítőleg ezer forint, egy kezdő tanári fizetés egytizede. A látogatást és a tárgyalást borkóstoló zárta, amelynek eredménye biztatást ad a folytatásra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez