Mi a közös az orosz matrjoska-babában és a földönkívüliekben?

A válasz a kérdésre: a zene és a fizika. Messzire kell visszanyúlnunk, hogy megértsük az összefüggést. A történet 1896-ban kezdődött Szentpéterváron.

Ekkor született Lev Szergejevics Tyermen Oroszország északi fővárosában, aki már gyerekként komolyan érdeklődött a fizika iránt. A pétervári oszcillográfiai laboratórium vezetőjeként 1920-ban készítette el a világ első olyan hangszerét, amely érintés nélkül szólaltatható meg.

A feltalálójáról elnevezett theremin egy elektroakusztikus hangszer, amely egy állandó és egy változtatható nagyfrekvenciájú elektroncsöves rezgéskeltőből (oszcillátor) áll. Az egyik 170, a másik 168-170 kHz közötti frekvencián mozog. Ennek a két jelnek az interferenciája eredményezi azt az elektromos jelet, amely az erősítőn keresztül eljut a hangszórókhoz és hangot generál.

Az évtizedek alatt sokakat lenyűgözött a hangszer: például a Led Zeppelin is használta koncertjén, mások meg földönkívüliekről szóló filmekhez kölcsönöztek vele zenét.

Népszerűsége ellenére, a thereminnek egyelőre csak három iskolája működik a világon. Az elsőt Moszkvában alapította a feltaláló egyik diákja, Zoja Dugina-Rajevszkaja és asszisztense, Konsztantyin Kovalszkij 1980-ban. A következő az Egyesült Államokban működik, a harmadik pedig Japánban. Masami Takeuchi nemcsak saját intézetét nyitotta meg 2003-ban, de egy új, a matrjoska babába szerkesztett theremint is alkotott. Guinness rekordot is felállított, amikor 272 matrjoska-thereminen játszó zenészt vezényelt.

Kép: Theremin (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez