Ha valaki egyszerűen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnő az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentő akadályokat is. „Úgy tűnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül” – mondta el a kutatás vezetője, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.
Korábban már kimutatták, hogy az akaraterő és az önkontroll energiaigényesek, de ez nem csak az emberre jellemző. Még a kutyák is agresszívvé válnak, ha túl sokáig kell türtőztetniük magukat. Az embernél viszont egy gyors cukorlöket segíthet. Az nem világos, hogy az agyban glükózhiány keletkezik-e a nehéz pillanatokban. Sportolókon már megfigyelték, hogy az édes energiaitalok puszta megkóstolásával javulhat a teljesítményük, akkor is, ha előtte elegendő szénhidrátot fogyasztottak.
Hagger és munkatársai öt kísérletet végeztek el annak feltárására, hogy a cukor lebontása vagy az íze erősíti-e az akaratot. A résztvevők akaraterőt igénylő feladatokat végeztek: megoldhatatlan keresztrejtvényeket töltöttek ki, vagy unalmas szöveget olvastak. Más alkalommal fizikai erejüket kellett próbára tenniük, vagy valamilyen kísértésnek ellenállniuk. Az első próbatételt követően egy részük cukros italt kapott, a többiek viszont édesítőszert tartalmazót. Öblögetniük kellett vele, de nem nyelhették le. Ezután egy újabb próbatétel következett és kiderült, hogy akik cukros folyadékkal mosták át a szájukat, azok jobban teljesítettek a többieknél. Az eredményeket a Personality and Social Psychology Bulletin tette közzé.
„Gyakorlatilag tehát aki nehéz feladatok elé néz, annak valahogy cukrot kell juttatni a szájüregébe” – tanácsolta Hagger. Az innivaló köpködése nem mindig megoldható, de cukor-rágógumival vagy kemény cukorkákkal is ugyanolyan eredmény érhető el. Igaz, hogy ilyenkor el is kell azt fogyasztani. Arra kell csak ügyelni, hogy ezekben a termékekben ne legyen aszpartám vagy más mesterséges édesítő.
A jelenség legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy a szájban olyan receptorok helyezkednek el, melyek a valódi cukor hatására jelzéseket küldenek az agyba, ahol a motivációért és kontrollért felelős területek aktivizálódnak. Ugyanez nem működik az édesítőszerekkel. Az adagolás tekintetében még további kutatások szükségesek. „Azt is tudni szeretnénk, hogy a hatás mennyire tartós” – tette hozzá Hagger.
Forrás: MNO
Kép: Wikipedia