13 dolog, amit egyiptomiak szerint tudnod kell, mielőtt Egyiptomba indulsz

Nem, most  nem a biztonsági helyzetről van szó. Arról a kormányok többnyire napra készen tájékoztatják az utazókat. Az Egyptian Streets azokat a tudnivalókat szedte össze, amelyekkel nem árt tisztában lenni, ha azt akarjuk, hogy kellemes legyen az utazás. Akár a napfényes tengerpartot, akár az ősi történelmi emlékeket keressük fel. Zárójelben azért odabiggyesztjük a saját tapasztalatainkat is.

1. Pénz.

Egyiptomban az egyiptomi fontot gininek hívják. A jele EL, ami annyit tesz, hogy Livre égyptienne, ez az egyiptomi font francia neve. A gini elnevezés a brit Guinea pénzérméből ered, ez volt az első, géppel nyomott arany pénzérme. Ugyanannyit ért, mint a gini, és száz egységre osztották. (Egy egyiptomi font most nagyjából 33 forint).

2. Beszélsz egyiptomiul?

Hogy mondod, hogy nem, köszönöm? La’ sukrán. Az egyiptomi vendégszeretetnek nincsenek határai, ha az utcán vagy a turistahelyeken sétálsz, lépten-nyomon helyiek, főleg szuvenír-boltosok ajánlják fel szolgálataikat. A La’ sukrán a legudvariasabb módja annak, hogy közöld: köszönöd, nem kérsz ezekből. (A piramisoknál a papirusz- és skarabeusz-árusok, a luxori utcán a konflisosok, meg persze mások is gyakorlatilag levakarhatatlanok a mostani, turista-ínséges időkben. Tényleg az udvarias és határozott “La’ sukrán”, majd a továbbsétálás az egyetlen módja annak, hogy békén hagyjanak. De ha vásárolni akarunk, jól nézzünk körül. És alkudjunk. Kötelezően.)

Jó reggelt: Szábá elkhér!

Viszontlátásra: Mászáláma!

Igen: Ájwá

Nem: Lá

Kérem (ha férfihoz szólsz): min fadlak
Kérem (ha nőt szólítasz meg): min-fadlek

3. Taxi!

Ha taxit akarsz, a legjobb, ha az utazási irodától vagy a szállodától kérsz. Ezek általában megbízható sofőrökkel dolgoznak. De az is jó megoldás, ha elkéred egy bevált taxis telefonszámát, és mindig őt hívod, ha szükséged van rá. (A tömegközlekedést felejtsd el Egyiptomban. A taxi magyar szemmel is olcsó, persze csak akkor, ha nem vágnak át. Ahol van, például Kairóban, ott olyan taxiba tanácsos ülni, amelyben látod a taxiórát. Néha szólni kell, hogy kapcsolják be. Ha nincs taxióra, előre kell tisztázni a viteldíjat.)

4. Csókolózás a kairói utcán

Minden országban másként tűrik az intimitás fizikai megnyilvánulását a közterületeken. Egyiptomban az ilyesmi megfagyasztja a levegőt. Az ország büszke ugyan arra, hogy népszerű a turisták körében, de ezen a téren nagyon konzervatív. Így tanácsos konzervatívnak lenniük az utazóknak is. (Eszébe ne jusson senkinek csókolózni vagy ölelkezni az egyiptomi utcán. A nőknek pedig sortot, miniszoknyát, mélyen dekoltált ruhát felvenni. Ezt felhívásnak tekintik a férfiak a zaklatásra.)

5. Útitárs

A legtöbb turista útikönyvekkel jön. Ezek persze érdekes információkkal szolgálnak az úticélokról, de gyakran pontatlanok. Okosabb megkérdezni egy barátot, aki már járt ott, vagy az utazási irodát. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor a netes utazási fórumokon keresgélhetünk. Mások tapasztalatai reálisabb képet adhatnak az útikönyveknél. (Kairóban körülbelül fél óráig kerestem egy, az útikönyvben szereplő metrómegállót. Kiderült, hogy csak tervezik még. És többször utaztam olyan múzeumhoz, amelyet időközben már bezártak, vagy megváltoztatták a nyitvatartását, esetleg a belépődíját.A legjobb vendéglők, kávéházak nagy része pedig annyira új, hogy nem is kerülhettek még bele a könyvekbe.)

egyiptombedekker

6. Tudják mások is, merre jársz!

Ha egyedül utazol, vagy társaságban, de nem szervezetten, hagyd meg a szállodában, hogy hová mész. Vészhelyzetben így tudni fogják, hol keressenek. És ha az úticélod meg a szállodád pontos címét és telefonszámát is tudod, időt takaríthatsz meg: esélyt adsz arra, hogy egyből pontosan odavigyenek, ahova menni akarsz. (Kairóban sok taxis nem ismeri a hatalmas várost. Még a pontos címmel is előfordulhat, hogy 5 perc helyett egy órát taxizol. Egyszerűen csak azért, mert a sofőrnek fogalma sincs arról, hogy hova mentek. Ezt is célszerű előre tisztázni. Ami persze nem könnyű, a taxisok töredéke ért csak angolul.)

7. Autózás

A kairói közlekedés néha nagyon veszélyes. Nagyon kell figyelni a kereszteződésekben, meg máshol is. (Kairóban alig van működő közlekedési lámpa. De ha van, ott sem mindig fogadnak szót neki. Előznek jobbról-balról, gyalogosok bóklásznak az autók között, mindenki oda furakszik be, ahova tud. A haladást gyakran akasztják meg lerobbant autók, gyakoriak az extra méretű fekvő rendőrök, a kreszt gyakorlatilag el lehet felejteni. Az erősebb nyer. Ha autót bérelünk, legyen az minél nagyobb.)

8. Milyen meleg van odakint?

Egyiptom nagyon forró tud lenni nyáron. Könnyen találhatjuk magunkat 37 fokban. Tanácsos mindig egy palack hideg vízzel elindulni. Aki nincs hozzászokva ilyen meleghez, könnyen kiszáradhat. Néha elviselhetetlen a meleg. Amihez nagy páratartalom is járul. A Földközi és a Vörös tenger partjai kínálnak csak menedéket. (Meg a légkondi. Ami szinte mindenhol van, legalábbis ott, ahol turisták fordulnak elő. De az üzletek többségében is. Oda is bemenekülhetünk a meleg elől.)

egyiptommarsza

9. Valutaváltási árfolyamok

Ideális esetben a látogatók egyiptomi fontot tartanak maguknál: ezt használják a leggyakrabban. De ha más valutával akarunk fizetni, arra is van mód. Ilyenkor viszont az eladó szabja meg az árfolyamot, és könnyen rosszul járhatunk. (Lépten-nyomon működnek valutaváltók, legalábbis a nagyvárosokban. Az ott kiírt árfolyamon korrekt módon tölthetjük fel a font-készletünket. A boltok és vendéglők nagy részében elfogadnak bankkártyát is, de nem mindegyiket, és nem mindenhol. Figyeljük az ajtókon lévő piktogramokat.)

10. Öltözz úgy, mint Indiana Jones

Ha turista-látványosságokat keresel fel, húzzál kényelmes cipőt. Sok műemlék homokkal borított helyen vagy egyenetlen talajon található. Ráadásul gyakran hosszú távokat kell megtenni gyalog. A magas sarok vagy a szandál nem a legjobb választás. (És ha már Indiana Jones: nyáron ne hagyjuk otthon a vászonkalapot, kendőt vagy a szalmakalapot, szafárikalapot, vászonsapkát. Kibírhatatlannak fogjuk érezni nélküle a tűző napot.)

11. A vaku kockázatai

A legtöbb helyen tilos vakuval fotózni. Az éles fény kárt tehet az ősi falfestményekben, például a Királyok völgyében. Tiszteljük ezt – kivezethetnek bennünket, ha nem tesszük. (Vannak sírkamrák, ahol az őr felajánlja: baksis fejében elfordítja a fejét. Ne fogadjuk el.)

egyiptomvaku

12. Helyi kísérő

Egyiptomban sok a szabadúszó idegenvezető. Ha csoport nélkül utazol, szinte biztos, hogy valaki odamegy hozzád, és vezetést kínál. Ezeket az embereket nem az egyiptomi kormány alkalmazza, ők szabják meg a tarifát, és előfordulhat bizony, hogy túlszámláznak. És lehet, hogy nem is felkészültek. (A legjobb, ha egy utazási irodától kérünk vezetőt. Vagy mondjuk a jegypénztárnál érdeklődünk. Bár az utóbbi nem feltétlenül jelent garanciát.)

13. Vigyázat: csalók

Ha odaérsz a gízai piramisokhoz, jó eséllyel belefutsz olyan emberekbe, akik azt mondják: gyalog nem lehet bemenni, lovat, kocsit vagy tevét kell bérelned ahhoz, hogy bejussál. Ez nem igaz. Csak pénzt akarnak keresni az ebből élők. (A piramisok között elég nagy a távolság. Kényelmes lehet lovaskocsit bérelni, de jó előre egyezzünk meg a kondíciókban: ár, útvonal, időtartam. És legyünk határozottak.)

+1, tőlünk. Hogy tényleg zavartalan legyen az út, mossátok meg a gyümölcsöt, és ne egyetek nyers salátát. Akkor nem lehet nagy baj. De ha mégis, akkor helyi patikákban vásároljatok gyógyszert. Azt direkt az ottani fertőzésekhez találták ki. 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez