Szárnyaszegett békefenntartók Dél-Szudánban

Oroszország, Moszkva – Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy kivonja a Dél-Szudánban szolgáló helikoptereit.Susana Malcorra, az ENSZ főtitkár-helyettese a Reutersnek azt mondta, hogy Oroszország biztonsági okokra hivatkozva vette napirendre az ügyet.

 Az oroszok szerint a dél-szudáni vezetés nem tudja megfelelően biztosítani az orosz személyzet és a helikopterek épségét, ráadásul az országban is sokat romlott a biztonsági helyzet. Oroszország eredetileg nyolc helikopterrel vett részt a békefenntartó misszióban. Egy évvel ezelőtt viszont az egyik helikopterüket tévedésből megtámadták a dél-szudáni biztonsági erők. Oroszország az incidens után négy helikoptert kivont a misszióból és most azt tervezi, hogy a maradék négyet is hazaszállítja.

Az ENSZ diplomaták és tisztviselők aggasztónak tartják a helyzetet, emlékeztettek arra, hogy a nemrég kirobbant pibori etnikai zavargások idején azért nem tudtak időben odaérni az UNMISS békefenntartók a helyszínre, mert az oroszok megtagadták a helikoptereik bevetését. Az ENSZ-ben akkor komoly felháborodást váltott ki az oroszok húzódozása. Az oroszok azt mondták, hogy adminisztrációs okok miatt nem szálltak fel a helikoptereik. Állítólag lejárt a szolgálati idejük és az ENSZ még nem hosszabbította meg a mandátumokat a misszióban.

A dél-szudáni vezetés korábban már elnézést kért Moszkvától, amiért támadás érte az egyik helikopterüket és megígérte, hogy felelősségre vonja az elkövetőket.

A helikopterek kivonása komoly érvágás lenne az UNMISS missziónak, Dél-Szudánban alig van járható út. A segélyek jelentős részét is helikopterekkel juttatják célba. Az ENSZ bejelentette, hogy a gondok kiküszöbölésére a kongói missziótól kölcsönöznek helikoptereket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez